Залужний дав письмову згоду на операцію: Червінський розповів про справу, за якою його судять

Червінський запевнив, що операція з вербування російського пілота, який мав перегнати літак, не несла жодних ризиків.

Ексрозвідник та полковник ССО Роман Червінський розповів, що тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав згоду на проведення операції із захоплення російського літака у липні 2022 року, яка врешті призвела до удару окупантів по аеродрому "Канатове". Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

За словами Червінського, підготовка до операції почалася зі збирання інформації СБУ.

"СБУ не могли самі оцінити літак, створити коридор у повітряному просторі, забезпечити йому безпеку перельоту та супровід, його посадку. Тому вони звернулися до нас із метою контактування з Військово-повітряними силами. Я доповів своєму керівництву. Керівництво доповіло Залужному. Залужний дав санкцію. Перша санкція була усна, щоб ми з'ясували можливість проведення такої операції", - пояснив він.

Після отримання санкції Червінський разом із командувачем поїхали до командувача Військово-повітряних сил, який надав контакти для подальшої координації. Командувач виділив співробітника для переговорів з російським пілотом, щоб перевірити його ідентичність і технічні деталі перельоту. Після підтвердження особи пілота Залужний повторно санкціонував проведення операції, наголошуючи, що в разі гри з боку РФ пілот не зможе проникнути на українську територію, оскільки його збили б у повітряному коридорі.

"На цьому етапі ми повторно доповіли Залужному, що Військово-повітряні сили підтвердили особу пілота і що якщо це навіть гра (з боку РФ. - Ред.), то він не зможе ніяким чином проникнути на нашу територію, бо в повітряному коридорі, який ми йому надамо, його в разі чого зіб'ють.Залужний дав санкцію, що згоден із проведенням операції", - продовжив він.

Ексрозвідник зазначив, що коли Залужний підписував цю санкцію, то паралельно написав лист до СБУ, в якому просив із метою проведення спільних заходів відрядити їхнього співробітника, щоб він зайшов у групу і виконував свою частину роботи.

"Цей документ залишився, він у справі є. СБУ довго його не показувала, казала, що його не існує, що співробітник не був відряджений і так далі. Але цей лист все-таки знайшовся", - додав він.

Червінський заявив, що лист Залужного "сховали", а його звинуватили в самовільному рішенні відправити людей на аеродром "Канатове" під виглядом навчань, водночас замовчуючи участь працівника СБУ в організації спецоперації.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що дружина загиблого на аеродромі "Канатове" командира закликала суд не піддаватися на тиск політиків