Якою має бути справедлива мобілізація: соціолог розповів про настрої в суспільстві

Брати участь у бойових діях готові менше 10% опитаних українців

Чимало українців готові донатити і волонтери ти, щоб прискорити перемогу у війні з РФ, проте безпосередньо ризикувати власним життям і йти воювати готові менше 10%. Тому держава має визначитись, якою має бути справедлива мобілізація в Україні. Про це журналістам "Української правди" заявив очільник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, прокоментувавши останні дослідження Київського міжнародного інституту соціології про настрої українського суспільства.

"Це надзвичайно чутливе запитання. Звичайно, що дуже багато людей готові багато чого робити: донатити, волонтерити. Але безпосередньо ризикувати життям і брати участь у бойових діях – це на порядок важче, ніж донатити чи працювати волонтером. За нашими оцінками, готових брати до рук зброю приблизно 8% по відношенню до всіх категорій", – повідомив експерт.

Як продовжив соціолог, певний процент людей може казати про готовність йти в армію, проте насправді цього може й не відбуватись.

Роблячи опитування, соціологи запитували респондентів про оцінку контрнаступу, проте мобілізацію не зачіпали, уникнувши питань, ще є сильно пов'язані з військовими діями, продовжив Володимир Паніотто.

"Це має бути державна політика. Питання можна перевіряти, коли у влади є якісь варіанти і вони хочуть перевірити, який із цих варіантів буде вважатися більш або менш справедливим. Але я, чесно кажучи, не бачив такого дослідження", – сказав соціолог.

При цьому, майже половина респондентів відчуває сором за тих, хто ухиляється від мобілізації.

Приблизно 54% українців визнають твердження: "тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти – ніхто не хоче помирати

"Суперечливе ставлення до мобілізації, що може проявлятися і на рівні суспільної свідомості, і у свідомості окремих громадян, є вагомим викликом для воєнно-політичного керівництва держави та потребуватиме застосування психологічно обґрунтованих заходів для ефективного забезпечення мобілізації", – наголошують експерти.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що соціолог розповів, як звільнення Залужного вплинуло на рейтинг Зеленського