Які рішення уряду відлякують іноземних інвесторів: експертна думка Бельбаса

Відкритий доступ до даних оборонних підприємств: перешкода для західних інвесторів

Відкритість даних про оборонні підприємства України ставить під загрозу національну безпеку та відлякує західних інвесторів. Про це заявив генеральний директор ТОВ "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас в інтерв'ю "Громадському. Новини".

За словами Бельбаса, відкритий доступ до інформації про оборонні підприємства робить їх уразливими для ворожих атак та ускладнює залучення іноземних інвестицій. Західні компанії не готові ризикувати своїми капіталовкладеннями в умовах, коли дані про їх потенційних партнерів загальнодоступні.

"Закриття даних про підприємства оборонки – це дуже складне питання, для вирішення якого потрібен комплексний підхід. Ми, як демократія, маємо досить відкриту звітність, і це дійсно важливо. Ми розуміємо, що закриття реєстрів може призвести до зниження громадського контролю над процесами, що відбуваються. в оборонній галузі. Але фізичне знищення оборонних підприємств матиме вкрай негативні наслідки для фронту", – заявив Бельбас.

Генеральний директор "Української бронетехніки" також повідомив, що українські виробники зброї та військової техніки неодноразово зверталися до державних органів з проханням вирішити проблему закриття даних про оборонні підприємства, але поки що безрезультатно .