Яка перша ціль для ракет Storm Shadow та Scalp на території РФ: чи зможе Харків спати спокійно

Україна наразі не може вражати ключові російські аеродроми західною зброєю

Велика Британія і Франція підтвердили, що дозволили Україні застосовувати свої ракети Storm Shadow та Scalp для ударів по обʼєктах на території РФ. Які ключових фактори, чому Україні дозволили бити західною зброєю по території РФ? Яка перша ціль для ракет Storm Shadow та Scalp на території Росії? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Перелік цілей на території РФ є дуже широким

Військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих в ефірі каналу "Еспресо" висловив думку, що першою імовірною ціллю для атаки може стати стати ворожа авіабаза "Балтімор", з якої російські літаки бʼють КАБами по Харкову.

За його словами, у різних модифікаціях оперативна дальність цих ракет може сягати 460 кілометрів.

"Тому перелік цілей на території РФ є дуже широким. Можна передбачити, що однією з перших цілей, яка може бути атакована цими ракетами, ймовірно, стане російська авіаційна база "Балтімор" під Воронежем. Ця база знаходиться в зоні ураження, навіть якщо ми говоримо про дальність застосування ракет Storm Shadow та Scalp на відстань до 260 км", – говорить Рябих.

Експерт зауважив, що цілей, по яких можна бити ракетами Storm Shadow та Scalp на території РФ дуже багато. Це можуть бути, до прикладу, пункти управління окупантів.

"Удар по авіаційній базі "Балтімор" буде цілком логічним. Оскільки саме з цього летовища злітають літаки, які скидають КАБи на Харків. Зокрема, літаки з цієї авіабази брали участь в терористичному ударі по торговельному центру "Епіцентр". Також до списку ймовірних цілей для ракет Storm Shadow та Scalp можуть включатись й велика кількість пунктів управління та місць зосередження особового складу. Характеристики ракет Storm Shadow та Scalp більше підходять для точкових ударів по противнику", – констатував він.

Кардинально змінилося загальне сприйняття російської загрози

Військовий експерт Олександр Коваленко назвав три ключових фактори, чому Україні дозволили бити західною зброєю по території РФ. На його думку, у 2022 році наші партнери навіть не дискутували на тему такого дозволу для України, щоб використовувати західну зброю на території РФ, це взагалі було табу. Зараз ми бачимо, як змінюється загальне сприйняття російської загрози. У Росії більше бачать терористичну державу, яка займається геноцидом і не має серйозного потенціалу, аби погрожувати країнам НАТО.

"Другий фактор – це підвищення терору самого Харкова, цілеспрямовані удари по цивільних об'єктах, спрямований геноцид населення. І третій фактор – якби цей дозвіл був наданий раніше, всього цього терору не відбулося б, адже ми могли б працювати на випередження", – пояснив Коваленко.

Він також розповів, чи допоможе таке рішення убезпечити Харків та інші прикордонні населені пункти від постійних російських атак.

За словами Коваленка, Харків не може спати спокійно, доки не закінчиться війна. І навіть після закінчення війни, є ризики, що деякий час спокою для харків'ян не буде. Це стосується не лише Харкова, а й усієї прикордонної смуги. Проте удари по російській території можуть зменшити рівень терору, відсунути російські підрозділи подалі від кордону.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорять нові заяви оточення Трампа: чи справді це неприємний сигнал для України.