Яка нова загроза з'явилася для Полтави, Дніпра та Одеси: чи дійсно у ЗСУ з’являться свої КАБи

Росіяни можуть збільшити дальність польоту КАБів до більш ніж 150 кілометрів

Для української армії стала справжні великої проблемою велика кількість КАБів у країни-агресора. Чому невдовзі неприємностей може стати більше? Чим тепер може відповісти Україна? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Росіяни можуть ще далі бити КАБАми

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі каналу "КИЇВ24" заявив, що росіяни можуть значно збільшити дальність КАБів, і тоді під загрозою опиняться не тільки Запоріжжя та інші прифронтові міста, а й Полтава, Дніпро та Одеса.

Експерт зазначив, що у Росії з часів Радянського Союзу залишилось у спадок десятки тисяч цих бомб і на місяць вони можуть дозволити собі використовувати до 3 тисяч бомб. При цьому КАБам неможливо якось протидіяти, зазначає експерт, оскільки на них неможливо навестись.

"Це не ракета, не дрон, вона не має за собою інверсійного сліду, для того, щоб на неї наводилась наприклад протиповітряна ракета", - пояснив він.

Коваленко нагадує, що у 2022 році було використано перший російський КАБ по Бахмуту. Тоді це була висота в 16 км, дальність 30 км. Зараз відстань польоту цих КАБів більш ніж 80 кілометрів.

"Я не виключаю, що до кінця цього року може бути покращення характеристик УМПК до 100 кілометрів", - зазначає він.

Експерт наголошує, якщо росіяни якимось чином зможуть встановити на авіаційну бомбу реактивний прискорювач, аналогічно французьким бомбам Haber або американським JDAM, то бомба одразу отримує дальність польоту більш ніж 150 кілометрів.

JASSM може працювати на 400, 950 і 1900 км

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський в ефірі "Суспільне Новини" заявив, що крилаті авіабомби JSOW, які мають надійти Україні в рамках нового пакета допомоги від США на суму в майже 8 млрд доларів, можуть допомогти Силам оборони безпосередньо на лінії боєзіткнення.

"Відстань роботи в 130 кілометрів дозволить нам дуже гарно працювати по лінії фронту. Ми кажемо про знищення військової техніки чи угруповування, яке знаходиться на лінії боєзіткнення. Але тут треба розуміти, що їх треба використовувати на літаках F-16. І треба буде прикривати ці літаки", – сказав Храпчиснький.

Він додав, що ці авіабомби дозволять розв'язати низку задач для Сил оборони як на прифронтовій лінії, так і на прикордонні. Водночас, додає експерт, JSOW не вирішать основної задачі, яка наразі стоїть перед Силами оборони. А саме – зменшення потенціалу використання керованих авіаційних бомб.

Експерт висловив сподівання, що JSOW була на верхньому папірці, який прочитали щодо зброї, яка передається Україні. А на інших папірцях будуть кращі пропозиції. Оскільки йдеться про передачу ракет JASSM. Це ракета, яка може працювати на 400, 950 і 1900 км. JSOW мають можливість працювати на відстань до 500 кілометрів. Це за рахунок додавання реактивної тяги. Є певна комплектація, але вона зараз лише випробовується в США.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому Путін так боїться ударів углиб РФ: чи може це змінити хід війни.