Як РФ вдалося захопити Вугледар: яка наступна ціль ворога

В тих умовах, в яких опинилась 72 ОМБР, тримати місто було неможливо

Тепер вже офіційно підтверджено, що Україна таки втратила Вугледар, який зайняли ворожі війська. Як РФ вдалося захопити чергове місто-фортецю Донецької області? Яка загроза тепер зросла в рази? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Ворог закидав Вугледар КАБами

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі телемарафону заявив, що захоплення окупантами Вугледару ніяк не впливає на лінію оборони України в один момент.

"Це не є проривом лінії оборони, рубежів. Лінія оборони між Новоукраїнкою та Богоявленкою як була, так і залишається. Але у перспективі саме Вугледар був тим містом, яке заважало росіянам відновити залізничне сполучення між сходом та півднем через Волноваху. Ця залізнична колія знаходилася під вогневим контролем Сил оборони України. Захоплення Вугледару росіянам дозволяє з часом відновити це сполучення. І вже залізницею забезпечувати південне угруповування зі сходу", – пояснив Коваленко.

Експерт відзначив, що наразі Україна ще може завдавати ударів по транспортному вузлу з установок Himars. Однак надалі Сили оборони будуть вимушені тримати під вогневим контролем залізничний вузол виключно за рахунок далекобійної зброї, переконаний експерт.

Коваленко також пояснив, яким чином росіянам врешті вдалося захопити Вугледар після двох років невдалих штурмів. Експерт зауважив, основне, що дало змогу заволодіти важливим місто – це масове використання КАБів. Останні дні Вугледар знищувався такою кількістю КАБів, яку ніколи не використовувалися по місту. Кількість КАБів, які використовувалися по Вугледару перевищувала кількість, яка використовувалася по всьому Покровсько-Курахівському напрямку. Таким чином росіяни проривали наші рубежі оборони, коли рухалися до міста.

Із втратою Вугледара з’являться додаткові загрози для Курахового

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі Radio NV заявив, що в тих умовах, в яких опинились бійці 72 ОМБР ім. Чорних Запорожців, тримати оборону Вугледара було вже неможливо.

За словами експерта, із втратою Вугледара з’являться додаткові загрози для Курахівського і Покровського напрямків. Зокрема, на його думку, небезпека посилиться для південного флангу Покровського напрямку, Невельської кишені і Курахового.

"Із втратою Вугледара з’являться додаткові загрози для Курахового, оскільки доволі близько цей населений пункт. Ліквідація Невельської кишені - відхід наших військ з цієї території так само створить загрозу для Курахового. Тобто зараз наші погляди будуть сконцентровані саме на цьому населеному пункті, який є важливим логістичним хабом для наших військ", - прокоментував Попович.

Далі, на його думку, ворог намагатиметься перекрити логістичні шляхи у Селідове, щоб змусити наших оборонців відійти від цього міста.

"Втрата Селідового буде означати можливість для ворога зосередитись на Покровську", - зазначив оглядач.

Він зауважив, що ворог відбив певні позиції у Нью-Йорку, а "Нью-Йорк – це можливість просуватися на Торецьк з іншого боку". Попович нагадав, що наразі у Торецьку точаться бої у самому місті. і якщо ворог матиме успіхи у Нью-Йорку, тоді Торецьк теж опиниться в скрутному становищі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ситуація патова: у DeepState розповіли, що втратила Україна після захоплення росіянам Вугледара.