Як армія РФ корегує свої дії для наступу

Який саме з напрямків буде головним – поки невідомо

Для нового наступу Росія хоче сконцентрувати мобілізованих на одному напрямку, переконаний генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун, пишуть "Коментарі". Ніхто не очікував такої теплої зими, а тому українська армія не змогла повноцінно використати наявну важку техніку на фронті, щоб здійснити свій наступ.

Все більше експертів починають говорити про новий масштабний наступ Росії. На думку генерал-майора росіяни дуже сподіваються на річницю повномасштабного вторгнення й мають плани щодо наступу. На ситуацію на фронті дуже вплинули погодні умови. Оскільки зима доволі тепла, ґрунт не зміг замерзнути до необхідного стану, а ЗСУ не могли застосувати наявну важку техніку.

Як каже Віктор Ягун, армія РФ намагатимуться протиснути українську оборону в декількох напрямках, щоб вирахувати найслабше місце. І вже туди вони спробують зосередити свій наступ за допомогою ресурсів, які вони зараз мобілізують. Це – десь в районі 200 тисяч осіб, які збираються підготувати для того, щоб можна було скоригувати свій наступ. Але наступ може бути тільки в тому випадку, коли піде важка техніка.

Разом з тим, генерал-майор СБУ не знає, чий наступ буде першим – український чи російський, але, каже, краще було б відбити спочатку масштабний російський наступ, а потім вже наступати самим.

"Чи ми підемо перед ними, чи ми будемо тримати удар й після того контратакувати. Я думаю, що все-таки нам треба втримати удар і дочекатись тієї техніки, яку нам анонсували, підготувати тих бійців, які зараз готуються воювати на цій техніці. Можливо, навіть сформувати окремі підрозділи, які будуть повністю озброєні західною технікою й витримавши попередній удар ворога, перейти в рішучий контрнаступ", – сказав Ягун.

За версією силовика, росіяни намагатимуться вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Не залишає окупаційна армія й намірів захопити Запоріжжя, бо так записали у своїй конституції й захочуть відрізати Харків від України. Окремим і невизначеним залишається й питання наступу з Білорусі. Проте який саме з цих напрямків буде головним – поки невідомо.

Як писали "Коментарі", американські чиновники звернулись до керівництва України з проханням не починати великий наступ на російські позиції. Вашингтон рекомендує почекати, поки Україна отримає достатньо зброї.