Вже у вересні перерахують вартість бензину: як подорожчає через нові акцизи

Ціна на паливо буде підніматися у декілька етапів

Помиляється той, хто думає, що підняття цін на паливо буде відбуватися одноразово на початку осені. Насправді у вересні очікується лише перший етап, у межах якого бензин може подорожчати на 1,3 грн, дизпальне – на 1,75 грн, а автогаз – на 0,16 грн. Як інформує портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі сайту "Обозреватель".

Зазначається, що графік підвищення акцизів передбачає, що вже з 1 вересня за кожен літр бензину доведеться платити на 0,0291 євро більше, або на 1,3 грн за літр. Якщо зараз літр А-95 в Київській області в середньому коштує 57,22 грн, то після подорожчання ціна може скласти вже 58,53 грн.

Наступне здорожчання має відбути 1 січня 2025 року. Далі 1 січня 2026 року, 1 січня 2027 і завершитись підняття цін на пальне має в 2028 році. В середньому ціна за літр палива має досягти 70 грн за літр.

Читайте також на порталі "Коментарі" - народні обранці розблокували підписання закону про підвищення акцизного податку на паливо: постанови, що блокували, провалили голосування. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Всі блокуючі постанови щодо законопроекту №11256-2 щодо підвищення акцизного податку на пальне провалені", — повідомив парламентарій.

Тому законопроект незабаром буде незабаром підписаний головою парламенту та президентом, каже Ярослав Железняк.

Відповідно він набуде чинності (як і підвищення акцизів) починаючи з 1 вересня 2024 року.

Варто нагадати, що Верховна Рада ухвалила законопроект про підвищення акцизного податку на паливо. Так, новий законопроект передбачає підвищення ставок акцизів податку на пальне до мінімального рівня, встановленого в Євросоюзі. Відповідно до положень європейських норм мінімальні ставки акцизного податку повинні становити: для бензину — 359 євро за 1000 літрів, для дизельного палива — 330 євро за 1000 літрів, а для зрідженого газу — 125 євро за 1 000 кілограм (орієнтовно 6 літрів).