Вугледар можна було відстояти: названо важливу умову

Битва за Вугледар почалася 9 місяців тому, з того часу російська авіація просто стирала місто

За нинішніх умов втрата Вугледара була неминуча, хоча запобігти її можна було, заявив військовий оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

За його словами, вирішальна битва за Вугледар розпочалася не 20 вересня 2024 року, коли передові підрозділи окупаційних військ трасою 0532 впритул підійшли до східної частини міста, а набагато, набагато раніше.

Як каже Коваленко, дев'ять місяців тому окупанти розпочали наступ, метою якого був вихід на 0532 і фактично до Вугледару. Саме тоді битва і почалася.

За словами експерта, росіяни мали кількісну перевагу в особовому складі, техніці, артилерії, але ключову роль відіграла авіація. Домінування тактичної авіації у повітряному просторі та відсутність ефективної протидії призвело до того, що лінії оборони, рубежі, позиції щодня засипалися не лише реактивними снарядами та ствольною артою, а й КАБами та НАРами, підкреслив експерт.

Тобто, каже Коваленко, дев'ять місяців окупанти методично перемелювали наші позиції та повзли до своєї мети, до 0532, втрачаючи десятки тисяч солдатів, тисячі одиниць техніки, але маючи незаперечний та дієвий козир – авіацію.

"Коли почалася генеральна битва за Вугледар, місто буквально стиралося з землі ударами КАБ, 24/7, ставши епіцентром застосування цих засобів ураження. Утримання жодної з локації у місті не уявлялося можливим за настільки інтенсивних ударів 250, 500 та 1 500 кілограмовими бомбами", - каже Коваленко.

При цьому, на його думку, відстояти Вугледар можна було, але тільки за однієї умови, якби російська авіація виявилася недієздатною і боялася б потикатися в наш повітряний простір або частину її бойових літаків, Су-25, наприклад, просто фізично не змогли б долітати до лінії бойових зіткнень.

"Якби російським літакам довелося злітати з авіабаз на території Росії за межами 300-кілометрової зони від кордону з Україною, то 80% ударних коштів, задіяних в українському повітряному просторі, просто б до нього не долітали! Можливість оперування в такому радіусі залишалася б переважно у Су-34 та Су-35, при цьому з неповним бойовим навантаженням", - каже Коваленко.

На його думку, якби окупанти втратили 80% підтримки своєї авіації, то сьогодні, 3 жовтня, ми обговорювали б на окупацію Вугледара, а те, як загарбники успішно збагачують своїми тілами Калинів кар'єр або як загрузли у Широкої балки.

"Але, з усіх відомих причин, цього не сталося, а безкарне панування тактичної авіації окупаційних військ триває", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про подробиці виходу військових із Вугледару.