Влада готова оголосити вибори в будь-який момент: що про це свідчить

Виборчий процес може бути запущений у будь-який момент

Вперше серйозна дискусія про вибори в Україні розпочалася у жовтні-листопаді минулого року. Дискусія, зокрема, стосувалася питання, які вибори потрібно провести першими – президентські чи парламентські.

За словами політолога Олексія Кошеля, рік тому підготовка до виборів політичними силами справді велася.

"У мене була інформація, що партійні штаби вели активну підготовчу роботу. Офіційно влада заявляла, що проведення виборів забороняє законодавство, однак у Конституції відповідної заборони немає", - зазначив політолог.

За словами експерта , відтоді позиція влади в питанні законодавчого регулювання організації виборів не змінилася.

"Представники правлячої партії й сьогодні наголошують на тому, що проведенню виборів перешкоджає лише законодавство, яке 226-ма голосами можна змінити хоч завтра. Власне, саме тому цілком допускаю, що формат політико-правового механізму проведення виборів може бути запущений у будь-який момент. А якщо до цього формату приєднаються кілька партій з опозиції, напівопозиції чи позапарламентської опозиції, то питання суспільства про доцільність проведення виборів взагалі буде знято", - заявив Олексій Кошель.

На думку політолога, українська влада може бути зацікавлена в запуску виборчого процесу до завершення активної фази бойових дій, щоби усунути наразі не сформовані політичні сили військових від активної участі у виборчій кампанії.

"Влада зацікавлена, щоби учасниками виборів не були політичні партії із середовища військових", - додав політичний експерт.