Військовий союз, який реально міг захистити Україну. І це не НАТО

НАТО є найбільшим та найсильніший військовим союзом сучасності, але якщо країна не є членом альянсу, шансів на захист мало. Проте в Європі є інший військова організація, яка може захистити Україну.

Війна в Україні показує, що НАТО є неоднозначним захисним щитом для Європи. Чи втрутиться альянс в надзвичайній ситуації, залишається лише вгадувати. Попри це Європа має інший потужний військовий альянс Joint Expeditionary Force (JEF), до якого входить 10 країн включно з Великобританією. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Welt.

Впродовж десятиліть лідери Європи говорять, що НАТО це основа європейської архітектури безпеки. Це правда, якщо ваша країна є членом НАТО, то в разі нападу можна активувати статтю 5, яка означає, що напад на одного союзника вважається нападом на всіх. Але як показує війна в Україні, НАТО не завжди приходить на допомогу, якщо ви не в альянсі.

Альтернативою НАТО для України може стати Joint Expeditionary Force (Об'єднані експедиційні сили). Це багатонаціональний військовий альянс, що був створений після саміту в Кардіффі у 2014 році на противагу російській агресії на півночі Європи. До альянсу Об'єднаних експедиційних сил входять 10 країн: Данія, Естонія, Фінляндія, Нідерланди, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція та Великобританія.

"Якщо післявоєнна Україна хоче процвітати, необхідно також запобігти наступному вторгненню через два-три роки. Таким чином, приєднання України до альянсу JEF мало б геостратегічний сенс", - пише голова комітету з питань оборони Британії Тобіас Еллвуд.

Британський політик зазначає, що для повної безпеки Європи до JEF має приєднатись також Польща і Німеччина, які мають спільні кордони з РФ, адже ця країна в майбутньому знову зможе напасти.

"Яким би не був результат цього конфлікту і навіть якщо він призведе до усунення Путіна, загроза з боку Росії навряд чи зникне", - вважає Еллвуд.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про шість політичних ілюзій, які розвіяла війна в Україні.

Також "Коментарі" писали про слова Генсека НАТО Єнса Столтенберга, який розповів, чому Путін говорить про мир.