Військовий розповів, що економічне бронювання – це відкуп від війни

Економічне бронювання – спосіб відстрочення від мобілізації: Ігор Черняк

Запропонована владою України модель економічного бронювання, за якої громадянам пропонується щомісяця сплачувати понад 20 тисяч гривень, щоб не бути мобілізованими, викликала бурхливі дискусії. Український доброволець та депутат Харківської міської ради Ігор Черняк назвав це рішення узаконеним відкупом від обов'язкової служби в армії.

Черняк наголосив, що в Україні давно існує практика, коли за гроші можна уникнути відповідальності практично за будь-яке правопорушення. Однак, за його словами, легалізація економічного бронювання порушує принципи Конституції та перетворює захист країни на питання фінансових можливостей.

“Економічне бронювання - це, насправді, узаконений відкуп від служби під час війни, що є прямим обов'язком. І якщо держава це санкціонує, то вона фактично розписується у власній безпорадності та нездатності забезпечити виконання обов'язків своїми громадянами", - заявив Черняк.

Читайте також на порталі "Коментарі"- Мінекономіки спільно з Міноборони та іншими заінтересованими структурами підготували зміни до правил бронювання працівників, які будуть розглянуті на наступному засіданні уряду. Про це повідомляє видання The page із посиланням на джерело у Кабінеті Міністрів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав , що раніше уряд вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних під час військового стану засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Портал Дія). Крім того, уряд уточнив вимоги до інформації, яка має бути у списках бронювання, доповнивши перелік такими даними: реквізити військово-облікового документа (у паперовій або електронній формі); військово-облікова спеціальність; дата уточнення військово-облікових даних.