Військові розповіли, чим може бути небезпечне "привітання" неіснуючих людей з ШІ

В ОТУ «Харків» повідомили, чому необхідно розрізняти штучне від реального

В українському сегменті соцмереж шириться велика кількість дописів, які містять фото з явними ознаками генерації штучним інтелектом нібито українських військових, із закликами привітати їх чи то з днем народження, чи то з весіллям. Також є схожі дописи про врятованих тварин, дітей або літніх людей. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію оперативно-тактичного угруповання "Харків".

Подібні публікації часто поширюються ботами, їхня мета – викликати емоції та заохотити людей відреагувати. Таким чином ці світлини отримують тисячі взаємодій від реальних користувачів, що сприяє швидкому просуванню сторінок.

"Ці сторінки у соцмережах може використати росія в інформаційній війні проти України. Зокрема, на сторінках з ШІ-зображеннями збирається велика аудиторія, яка не надто критично ставиться до побаченого у мережі та сприйнятлива до інформаційних маніпуляцій. Таким чином ворог отримує майданчик для просування небезпечних для України наративів.

Загроза таких дописів полягає і в тому, що вони можуть використовуватися для шахрайства, адже часто містять шкідливі посилання, замасковані, наприклад, під петицію, яку необхідно підписати.

Дотримуйтеся інформаційної гігієни в мережі та не піддавайтеся на маніпуляції", – наголошують військові.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Українці почали отримувати повідомлення нібито від ДСНС про начебто серйозні перебої з електроенергією та водопостачанням у Сумській області. Причиною такою ситуації, як йдеться у повідомленнях, є російські авіаудари. І нібито через це відключать світло та воду на три тижні. Однак це фейк. Чому – читайте за посиланням.