Військове керівництво виступило проти демобілізації чоловіків до 25 років

Військові проти демобілізації чоловіків у віці до 25 років, бо не знають, ким їх замінити, стверджує Безугла

Законопроект 11379-Д, який виправляє помилки щодо мобілізації обмежено придатних до 25 років та надає право на звільнення тих, кого вже мобілізували пройшов Комітет з нацбезпеки і був готовий до голосування в залі, повідомила нардеп Мар’яна Безугла.

"Скажу чесно, військове керівництво прийшло до народних депутатів і заявило, що це неможливо, бо звільняться тисячі людей тощо. Міноборони підіграло, запевнивши, що видадуть окремий наказ, щоб таких громадян більше не мобілізували, а тих, кого вже мобілізували, не відправляли в штурмові підрозділи (але вони не отримають права на звільнення)", - повідомила Безугла.

При цьому нардеп не вірить, що до лав армії лише за п’ять місяців було призвано тисячі обмежено придатної молоді. Безугла припустила, що військові збрехали і просто додали до списку всіх, кому до 25 років і хто вже служить.

"Ситуація нагадує ту, що склалася з термінами служби. Тоді я писала, що коли на звернення Головнокомандувача ЗСУ з законопроекту про мобілізацію прибрали мою правку про терміни служби для мобілізованих 36 місяців, жодного іншого рішення не буде. Пройшло пів року, і від Міноборони не надійшло нічого. Мало того, нічого не розробляється та не планується ні в Міноборони, ні в Генштабі ЗСУ. На жаль, знову мала рацію", - відзначила нардеп.

При цьому вона додала, переконана, що під час повномасштабного вторгнення потрібно було б воювати з 18 років; залучати жінок до військового обліку та мобілізувати їх на підприємства і штабні посади в тилу країни та встановити чіткі терміни служби для мобілізованих.

"Однак у будь-якому випадку держава повинна дотримуватися чесної позиції, а не використовувати схеми та "шпаринки" в законодавстві", - додала нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що профільний комітет Верховної Ради одноголосно підтримав законопроект 11379-д, який зупиняє мобілізацію юнаків у віці 18-25 років.