Війна в Україні розпалює весь світ: що відбувається у Туреччині з Грецією – де ще може спалахнути

Протистояння Греції та Туреччини мало постійний характер – це не лише війна столітньої давності, про яку натякає офіційна Анкара, а й кіпрський конфлікт та новітній поділ акваторії суміжних морів

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зажадав від Греції припинити озброювати острови в Егейському морі, які не мають військового статусу, і дотримуватись міжнародних угод. Схоже, що російсько-українська війна розпалює інші конфлікти. Де ще може спалахнути?

"Це протистояння і не перейде у гостру фазу"

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко наголошує, що будь-який конфлікт може породжувати аналогічні протистояння в інших сферах.

Тому й російсько-українська війна, яка зламала стереотипи про міжнародну безпеку, обов'язково спровокує інші конфлікти. А точніше – вона має ризики, що конфлікти можуть перерости у військову фазу", – зазначає експерт.

За його словами, протистояння Греції та Туреччини мало постійний характер – це не лише війна столітньої давності, про яку натякає офіційна Анкара, а й кіпрський конфлікт та новітній поділ акваторії суміжних морів.

"Зрозуміло, що свої інтереси мають обидві сторони. І нездатність світової системи вирішити ці конфлікти плюс приклад російської агресії підштовхує до воєнного конфлікту. Проте, ми маємо справу з цивілізаційними країнами, до того ж членами НАТО. Тому, ймовірно, саме це протистояння і не перейде в гостру фазу", – вважає експерт.

"У Туреччині є своє розуміння морських кордонів"

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі нагадує, що конфлікт між Туреччиною та Грецією почався раніше за українсько-російську війну, і ескалації вже траплялися 1974 року на Кіпрі. А у 90-х в Егейському морі.

"Греція вважає ці острови своїми на підставі Конвенції ООН з морського права. Туреччина також апелює положеннями цього документа, вважаючи, що крайньою точкою відліку її територіального моря є скелі в Егейському морі. Крім того, у Туреччині є своє розуміння морських кордонів. Згідно з доктриною блакитної батьківщини, ця країна претендує на великі райони Чорного та Середземного морів, виступає за розширення присутності в Червоному морі", – пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Він наголошує, що українсько-російська війна стала підтвердженням для авторитарних держав, що міжнародне право не працює і можна вирішити будь-яку суперечку із сусідньою державою за допомогою військової сили.

"Ескалації у вигляді нових військових провокацій можливі у конфлікті Китаю та Тайваню, якщо керівництво острова оголосить незалежність, – вважає експерт. – У конфлікті Індії та Пакистану, які не можуть поділити прикордонні землі, Китаю та Індії, які мають територіальні суперечки. Не кажучи про країни Африки, де існує етнічна смуга на територіях окремих держав".