Війна в Україні може тривати десятиліття: у Польщі назвали країну, яка може зупинити Росію

Китай може змусити Путіна закінчити війну в Україні, щоб вона не тривала десятиліття.

Очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський вважає, що війна в Україні може тривати роками, однак Китай єдина країна, яка може примусити Росію зупинити війну. За його словами, Росія не могла б вести тривалу війну в Україні без торгівлі з Китаєм.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський виступив на панельної дискусії після лекції в Міжнародному інституті стратегічних досліджень у Малайзії, де відповів на питання щодо російського вторгнення в Україну. Сікорський пригадав про присутність американців у В’єтнамі, британців в Азії чи португальців у Мозамбіку та оцінив, що "на жаль, ці колоніальні війни зазвичай тривають близько десяти років".

"Щоб війна закінчилася, лідери колонізаторів повинні дійти висновку, що вторгнення було хибним. По-друге, вони повинні прийти до висновку, що мета недосяжна за прийнятних витрат крові та ресурсів, і по-третє, що найскладніше - вони повинні визнати, що зробили колосальну помилку", - сказав Сікорський.

За словами Радослава Сікорського, війни такого типу зазвичай не закінчувалися з ініціативи самих загарбників.

"Китай у виняткових випадках може фактично змусити припинити цю війну, тому що Росія не змогла б її продовжувати без торгівлі з Китаєм" - наголосив польський дипломат.

Сікорський вказує, що Пекін "ймовірно, дуже щасливий, що вони можуть захопити російський ринок, що вони отримують російську нафту і газ за зниженою ціною". За словами польського міністра, Москві "доведеться продати свої золоті резерви Пекіну", коли в бюджеті закінчаться гроші. Однак Сікорський вказує, що Китай отримав би багато переваг та вдячності з боку Європи, якби "переконав Путіна покласти край цьому божевіллю".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай відреагував на російський ракетний удар по Полтаві.

Також "Коментарі" писали, що у Польщі зробили заяву про можливість збивати ракети над територією України.