Велика невдача, яка стала успіхом для України

Бракована партія українських бронетранспортерів потрапила в Ірак, через це Казахстан скасував своє замовлення. Ці невдачі привели до того, що "Буцефал" залишився в Україні і тепер чудово виконує бойові завдання.

Початок для українського бронетранспортера "Буцефал" був нелегкий. Через велику кількість поломок частину куплених екземплярів Ірак повернув в Україну, а Казахстан узагалі відмовився від контракту, який був підписаний раніше. Але, саме український БТР-4 "Буцефал" добре себе показав у війні в 2014 році та після повномасштабного вторгнення.

Після розпаду СРСР Україна отримала велику кількість старої військової техніки та виробничих фабрик. Саме тому наступні українські розробки базувались на радянській військовій техніці, це стосується БТР-94, який був модифікацією радянського бронетранспортера БТР-80. Проте на початку нового століття Україна створила новий бронетранспортер – БТР-4.

Конструктори БТР-4 "Буцефал" змінили звичне розташування двигуна, який в радянських моделях розміщувався в задній частині бронетранспортера. Українці перенесли його в середню частину. Таким чином "Буцефал" отримав набагато ширші двері в кінці машини. Такий крок підвищив мобільність особового складу під час бойових дій, яка часто є критичною у війні.

Двигун по центру БТР-4 краще розподіляє вагу автомобіля, що зручно використовувати у багнистій місцевості. Також "Буцефал" є модульним бронетранспортером, це означає що окрім ролі бронетранспортера, машина здатна виконувати інші функції і бути бойовою машиною піхоти, броньованою санітарною машиною, ремонтною машиною або платформою для різних систем озброєння.

БТР-4 має різне сучасне технічне начиння, а також здатен розвивати швидкість до 110 км, що на 20 км більше ніж в інших аналогів.

Попри великі переваги, в Ірак потрапила бракована партія цих бойових машин, через що БТР-4 "Буцефал" повернули в Україну. Це вплинуло і на майбутні поставки, від яких відмовився Казахстан. У 2014 році Росія напала на Україну і саме наявність "Буцефалів", які почали позиціонувались як невдалий експеримент став успішним озброєнням та допоміг українським військам захищати Батьківщину.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про один з найкращих броньованих танків у світі.

Також "Коментарі" писали про головний наратив російської політики на думку Володимира Зеленського.