В Офісі президента сказали, хто заважає припиненню війни і проведенню переговорів

В ОП пояснили, чому саме зараз неможливо провести переговори з Росією і Путіним

В Офісі президента пояснили, чому на даному етапі війни недоцільно проводити діалог із кремлівським диктатором Володимиром Путіним. Як відзначив радник голови ОП Михайло Подоляк, цьому є три пояснення.

За його словами, довіряти росіянам неможна, і це перша причина. Він нагадав, що ще у 1928 році Кремль ініціював підписання пакету Литвинова про відмову від війни як інструмента державної політики. З того часу, каже Подоляк, СРСР і його правонаступниця РФ розв’язали десятки війн і порушили сотні угод, зокрема Будапештський меморандум 1994-го і Договір про українсько-російський кордон від 2003 року.

"В основі нехтування миром лежать багатосотрічні амбіції щодо розширення імперії, від яких російське керівництво ніколи не відмовлялося", - відзначив радник голови ОП.

Окрім того, за його словами, другою причиною є те, що за умови переговорів виплата справедливих репарацій стає неможливою. Подоляк каже, що за різними оцінками, загальні збитки України внаслідок російської агресії коливаються в межах від 700 млрд до 1 трлн доларів.

"Виплатити таку компенсацію одномоментно РФ не здатна. Потрібен механізм під міжнародним контролем, подібний до того, за яким Ірак відраховував відсотки від нафтогазових прибутків на користь Кувейту, що пережив іракську окупацію в 1990–1991 роках", - відзначив Подоляк.

Втім, за його словами, побудова такого механізму можлива лише за умови сприяння з боку уряду держави, що здійснила агресію. В Іраку для цього знадобилося позбавити посади, заарештувати й стратити Саддама Хусейна.

"Висновок зрозумілий і щодо Путіна особисто", - додав Подоляк.

Третьою причиною неможливості проведення переговорів з Путіним є неможливість покарання воєнних злочинців.

"Очевидно, що найголовнішим серед них у РФ є сам Путін. За статутом Міжнародного кримінального суду, він не має жодного імунітету щодо воєнних злочинів, злочинів проти людяності чи геноциду. Це означає, що Путін до останнього опиратиметься всім спробам розслідування та не видасть нікого з підлеглих", - переконаний Подоляк.

Втім, він все ж додав, що всі війни з часом закінчуються, починаються переговори, підписуються мирні договори. Проте, за його словами, на заваді цьому стоїть лише одна особа.

"Прізвище цієї особи очевидне й дуже криваво вже вписане в історію", - сказав Подоляк.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в РФ звинуватили Київ в тому, що він не скористався "щедрою пропозицією Путіна" щодо миру.