Український генерал оцінив загрозу від російських літаків біля кордону з Україною

Романенко каже, що 100%-во не можна говорити про готовність Росії застосувати цю авіацію

Українці трохи налякались, ознайомившись з інформацією видання FT стосовно того, що РФ збирає свої винищувачі та гелікоптери неподалік українського кордону. За словами військового експерта, генерал-лейтенанта Ігоря Романенка для "24 каналу", така інформація серйозна, але українські Збройні Сили готові до будь-якого розвитку подій.

За версією Романенка, РФ може перебазовувати авіацію до українських кордонів, аби посилити власні можливості під час завдання авіаударів. І пояснює, що Росія може реалізувати такий сценарій при умові використання стратегічного резерву, що становить 200 тисяч військовослужбовців.

"Це дуже серйозна загроза. Наш Генштаб це знає, має на увазі, опрацьовуються відповідні заходи", – сказав військовий експерт.

Романенко пояснює, що 100%-во не можна стверджувати про готовність РФ застосовувати ці літаки, проте українські військові відпрацьовують найгірший варіант сценарію. Тому що загарбники мали бажання переважати в повітрі, але цього їм не вдавалось.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, чи вистачить у Росії літаків та льотчиків для масованого наступу. Військові аналітики пояснили, що літаків у Росії достатньо, але, найімовірніше, є дефіцит досвідчених та кваліфікованих льотчиків. Після початку війни Росія зберегла близько 80% своєї авіації. У зведенні британської розвідки від 16 лютого йдеться, що російські Повітряно-космічні сили (ПКС) зараз мають близько 1500 бойових машин. Військовий експерт Ян Матвєєв вважає, що саме брак пілотів не дозволяє російській армії використовувати авіацію більше, ніж зараз.