Український бізнесмен фінансує війну Росії проти України: що відомо

Підприємець виїхав з України ще до повномасштабного вторгнення РФ

Підприємства українського бізнесмена будують метро у Москві та судноремонтний завод для країни-агресора. Бізнесмену повідомили про підозру. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської міської прокуратури.

У ході досудового розслідування було встановлено, що український бізнесмен через підконтрольні закордонні офшори є кінцевим власником низки російських компаній, що є аналогами його українських підприємств.

У 2022-2023 роках, у період дії воєнного стану, російські підприємства бізнесмена сплатили країні-агресору податків на загальну суму понад 2 млрд руб. “Таким чином, сплачуючи податки росіянам, бізнесмен сприяє розвитку оборонного комплексу РФ та веденню війни проти нашої держави”, - наголосили у прокуратурі.

Бізнесмен виїхав з України ще до початку повномасштабного вторгнення, однак продовжує вести бізнес і в Україні.

“Загалом вартість контрактів, укладених підконтрольними підозрюваному підприємствами з ворогом, становить близько 100 млрд рублів. Вони залучені одразу в кількох російських урядових програмах. Зокрема, будують 4 лінії московського метрополітену та реконструюють “Центр судоремонта “Звездочка”, де ремонтуватимуть російські військові кораблі”, - повідомили у прокуратурі.

Бізнесмену та двом його спільницям повідомили про підозри в організації провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, вчиненому організованою групою (ч. 2, 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України) та у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

В офісах та квартирах фігурантів в Україні провели обшуки та вилучили документи, комп’ютерну техніку та носії інформації з доказами протиправної діяльності на користь держави-агресора. Також знайшли дорогоцінні метали та майже 700 тис. доларів готівкою, походження якої буде встановлено.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, як волонтери обдурюють українців.