Україна запропонувала Заходу угоду: що хоче отримати і що готова віддати

Україна після війни готова гарантувати безпеку Європі, але перед цим потребує допомоги, щоб перемогти РФ

Президент Володимир Зеленський оприлюднив у ВР до сьогодні таємний "план перемоги". Як відзначив військовий, політолог Дмитро Воронков, перший пункт плану про запрошення в НАТО є дуже правильним.

"Статут ООН, якщо хто не знає, у особливих випадках дозволяє інтегрування нових членів, навіть якщо вони знаходяться у стані війни. Щодо нас, нагадаю, що офіційно у нас військовий стан, а не стан війни. Тобто при великому бажанні, наші партнери у змозі піти на такий крок. Але, власне мені здається, що Захід знов вирішить, що нібито таким чином спровокує велику війну і користуючись цим аргументом велика доля вірогідності відмовить у цьому", - написав у Фейсбуці експерт.

За його словами, необхідним є також і пункт про продовження операцій на ворожій території, а також допомога партнерів в укомплектуванні резервних бригад, покращенні ППО, знятті обмежень на удари по військових обʼєктах, надання далекобійних можливостей. При цьому Воронков вважає цей пункт достатньо реалістичним, адже Заходу необхідно продемонструвати хоч якусь рішучість, але уникаючи прямого втручання.

Третій пункт про стримування РФ має таємний додаток, тому важко його коментувати, відзначив Воронков.

"Неядерна, але потужна тактична зброя. Мені здається, що лише розуміючи про яку саме зброю йде мова, можна намагатися аналізувати позицію союзників та ворога. Скажу так - при відносно скромних бажаннях України (нехай на фоні стандартних військових пакетах допомоги це й буде виглядати потужно) це також можливо", - говорить експерт.

При цьому він не виключив, що мова може йти про розміщення в Україні обмеженої кількості військових НАТО.

Четвертий пункт плану про стратегічний економічний потенціал також містить таємний додаток.

"Щодо економічних та фінансових ресурсів я більш впевнений у наших союзниках. Тут дійсно є рішучість. Це стосується як виділення Україні необхідних ресурсів, так і впровадження нових, більш потужних санкцій проти нашого ворога. Щодо цього я набагато більш оптимістично дивлюся. Захід тільки радий згладити свою повільність та нерішучість фінансовою допомогою та санкціоновані тиском на РФ", - підкреслив Воронков.

У п’ятому пункті говориться про те, що після війни Україна буде мати досвідчений військовий контингент і зможе гарантувати безпеку в Європі.

"Я це розглядаю як пропозицію угоди на сьогодні, але з зобов’язаннями у майбутньому. І вважаю, що це дійсно цікаво Заходу. Бо українська армія віднині має дійсно великий та рідкісний бойовий досвід (з урахуванням того, хто є наш ворог). Окрім цього, вже вміє працювати з західним озброєнням", - підкреслив Воронков.

Тепер, говорить він, важливо, щоб Україну почули інші, особливо ті, хто по той бік океану.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Зеленський у Раді назвав Путіна божевільним, який хоче продовжувати вести війну.