Україна хоче зробити США стороною війни з Росією: про що мова

Поїздка Зеленського у США стане успішною, якщо Байден дасть дозвіл бити американською зброєю по Росії

Поїздку президента Володимира Зеленського до США можна буде вважати успішною, якщо Джо Байден оголосить про згоду на використання їхніх ракет по цілях в глибині території Росії, вважає політолог Костянтин Матвієнко.

"Річ не лише у реальному враженні аеродромів, арсеналів, військових виробництв, які використовуються для забезпечення ударів по позиціях ЗСУ, мирному населенню та енергетичній інфраструктурі. Останнє загрожує Україні хододом і голодм взимку. Українська дипломатія намагається зробити США безпосередньою стороною війни. Чи вийде?" - пише у Фейсбуці політолог.

За його словами, "мирний план", де першим пунктом йде "прискорений вступ України до НАТО, мало не до кінця року Захід не розглядатиме - дипломатично візьме час на обмірковування, бодай через позицію Угорщини і не лише її.

При цьому експерт звертає увагу на те, що Дональд Трамп зверхньо і по дурному відкинув пропозицію Зеленського про зустріч для презентації мирного плану.

"Нашою дитячою помилкою було публічне анонсування цієї зустрічі", - додав політолог.

У той же час, каже Матвієнко, Росія анонсувала найбільший в її історії воєнний бюджет на 2025 рік - до 150 млрд доларів.

"Демонструє, що не збирається зупинятися. Звідки гроші? Наприклад, за рахунок транзиту українською газотранспортною системою російських вуглеводнів до Європи - від 6 до потенційно 20 млрд.$. Плата за транзит для України складе 240 млн. $. Західні союзники в ах*ї", - пише Матвієнко.

При цьому він назвав доброю новиною, що в Росії у пусковій шахті вибухнула ядерна ракета "Сармат".

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в США сказали, що потрібно зробити, щоб закінчити війну.