Ухилянти можуть "розслабитися". У ВР розповіли, яке обмеження для них готують

Верховна Рада розглядає можливість лише одного обмеження прав людей, які ухиляються від мобілізації, про це на брифінгу повідомив нардеп Федір Веніславський

Профільний комітет Верховної Ради наразі допускає виключно одне обмеження у правах, яке стосується людей, що ухиляються від мобілізації. Як повідомив Федір Веніславський, депутати насправді мали гостру дискусію із приводу обмеження прав ухилянтів. За його словами, обговорювалася можливість надання ТЦК повноважень в судовому порядку обмежувати права громадян. Мова йде право на розпорядження грошовими коштами на рахунку, право виїзду за кордон, а також право керування транспортним засобом.

Як повідомив нардеп, наразі є консенсус у обмеженні прав тих громадян, які не з’явилися до ТЦК. Їх хочуть обмежити у праві користуватися транспортним засобом.

Окрім того, за словами Веніславського, народні депутати планують закрити питання із здобувачами вищої освіти. Наразі чоловіки, які пішли вчитися мають відстрочку. Як відзначив нардеп, закон не обмежує права громадян України у здобутті вищої освіти – їх можна отримати скільки завгодно.

Так бути не може, відзначив нардеп. За його словами, парламентарі "точно приберуть" таку можливість ухилення від мобілізації. Як підкреслив Веніславський, в Україні буде тільки послідовна вища освіта - передвища, вища, магістерська, а потім аспірантура.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що наразі депутати працюють над правками, які були внесені після першого читання в урядовий законопроєкт про мобілізацію, а їх є понад 4 000. Як повідомив нардеп Олександр Федієнко, народні депутати попередньо вже визначилися із приводу призову осіб, які мають інвалідність. За його словами, Міноборони хотіло, щоби всі люди з інвалідністю пройшли повторний медичний огляд. Натомість депутати вважають, що такий огляд мають пройти тільки ті чоловіки, які отримали довідку про інвалідність після широкомасштабного вторгнення Росії.