Угорщина поставила ЄС перед фактом: що просить за відмову від російського газу

Угорщина хоче більше грошей від ЄС для відмови від російського газу

Угорщина, як і інші відносно невеликі країни ЄС, які не мають прямого виходу до моря, потрібні більше фінансування Європейського Союзу для скорочення залежності від російського газу. Як передає портал "Коментарі", таку заяву на конференції Gastech у Х'юстоні зробив заступник держсекретаря Угорщини з питань енергетичної безпеки Чаб Марошварі, повідомляє Reuters.

"У нашому регіоні є невеликі країни, невеликі ринки, мало значущих гравців на ринку, брак капіталу, подібні інфраструктурні проекти та проекти з усунення вузьких місць можуть коштувати сотні мільйонів євро - з погляду паливного ринку це неможливо", - сказав Марошварі.

Він уточнив, що близько двох третин імпорту газу до Угорщини надходить саме із Росії. Але останнім часом на Будапешт посилюється тиск. Угорщину змушують якнайшвидше диверсифікувати постачання та відмовитися від постачання російських енергоносіїв.

За словами Марошварі, кроки Європейської комісії з фінансування проектів у галузі зеленої енергетики з метою покласти край залежності від викопного палива залишили деякі країни за бортом.

"В результаті війни в Україні на нас чинився все сильніший тиск з вимогою швидше диверсифікувати свою діяльність і відмовитися від російського палива, проте вони відмовляються виділяти нам кошти на це", - додав він.

Марошварі заявив, що Угорщина підписала кілька короткострокових угод зі зрідженого природного газу (ЗПГ) з Азербайджаном та Туреччиною, щоб допомогти скоротити свою залежність від російських джерел. Він також очікує, що Туреччина та Греція стануть більш значущими постачальниками трубопровідного газу та ЗПГ у майбутньому.

Читайте також на порталі "Коментарі" – кожен шостий угорець проти вступу України до Євросоюзу: соцопитування.