У великому індустріальному місті взимку взагалі не буде світла: влада налякала прогнозом

В Запоріжжі взимку може бути відсутня електроенергія, заявив Федоров

Голова Запорізької обласної адміністрації Іван Федоров попередив мешканців прифронтової області про ймовірну відсутність електропостачання взимку. За його словами, влада вже закуповує генератори та когенераційні установки, щоб забезпечити критичні потреби в енергопостачанні, сказав він в ефірі телемарафону.

"Я всім говорю, що ми маємо готуватися до того, що електрики не буде взагалі. Може, це не подобається. Тому що ми оперуємо такими категоричними речами. Але давайте готуватися до найгіршого. Буде краще - буде супер", - сказав Федоров.

Він зазначив, що централізоване електропостачання для водонапірних станцій у Запоріжжі може бути відсутнє, тому в рамках підготовки встановлюватимуть резервні генератори. Стосовно опалення, на найбільших котельнях міста та області, включно з Вільнянськом, де працює централізоване опалення, встановлять когенераційні установки, перші з яких мають запрацювати в грудні цього року.

Федоров пояснив, що затримка з їх встановленням пов'язана з високим попитом на таке обладнання в Україні та браком коштів. За його словами, влада області звернулася до міжнародних партнерів за допомогою, і вже до 15 листопада очікує перші поставки когенераційних установок для Запоріжжя. Їхнє підключення займе близько місяця, додав Федоров.

Крім того, Федоров повідомив, що школи та лікарні вже забезпечені генераторами, які зможуть покривати потреби в електроенергії для навчального процесу та надання медичної допомоги.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Запоріжжя має важливе значення для російських окупантів через його стратегічне та логістичне розташування. Ворог підготував понад 5 тисяч нових солдатів для атаки в районі Роботиного, проте українські Сили оборони бачать ці маневри та завдають ударів на відстані.