У РФ вигадали ще один спосіб, як обійти санкції США

За інформацією Bloomberg, Росія хоче легалізувати криптовалюту, щоби обійти санкції

РФ починає регулювати використання криптовалют, оскільки російські компанії борються зі зростаючими труднощами щодо іноземних платежів через санкції США. Як повідомляє портал "Коментарі", про це інформує "Bloomberg".

Зазначається, що депутати Держдуми у вівторок, 30 липня, розглянуть у другому та третьому читаннях законопроект про криптовалюти, а також окремі закони, що регулюють майнінг криптовалют. За словами голови комітету з фінансового ринку Анатолія Аксакова, очікується, що законопроекти швидко схвалять сенатори в Раді Федерації, перш ніж їх підпише російський правитель Володимир Путін і вони набудуть чинності 1 вересня.

"Раніше були побоювання, що легалізація криптовалюту може створити проблеми для розвитку внутрішнього ринку", - зазначив Аксаков і додав, що хоча криптовалюти можуть допомогти Росії обійти західні санкції, їх використання є "об'єктивним явищем, яке не можна ігнорувати".

Зазначається, що цей крок знаменує собою швидку зміну ставлення до цифрових інструментів і відбувається в той момент, коли російські компанії стикаються з платіжним тиском, що зростає, викликаним погрозами США вторинних санкцій проти іноземних банків. Хоча використання цифрової валюти для платежів поки що заборонено в Росії, цього місяця Путін закликав уряд "не втрачати момент" у регулюванні цього методу всередині країни та у зовнішніх угодах.

У січні 2022 року, всього за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, центральний банк РФ запропонував загальну заборону на використання та створення криптовалют, стверджуючи, що вони становлять серйозні ризики для фінансової стабільності та економічної безпеки.

При цьому наприкінці минулого року центральний банк РФ пом'якшив свою позицію, підтримавши експериментальне використання криптовалют та майнінг у транскордонних розрахунках. Проте банк закликав фінансові організації в Росії не афішувати послуги, пов'язані з цифровими валютами.

Відповідно до закону, регулятором з питань криптовалют буде Банк Росії, а контролюватиме звернення криптовалют будуть Федеральна служба фінансового моніторингу, Федеральна податкова служба, Федеральна служба безпеки та Росмайно.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ЗМІ розбили вщент санкції: як Захід допомагає Путіну продовжувати війну.