У РФ паніка після обстрілу "Охматдиту": яку команду Кремль дав пропагандистам

Аналітики ISW зазначають, що Росія хоче зняти з себе відповідальність за обстріл "Охматдиту"

За вказівками Кремля до РФ розгорнули масштабну інформаційну операцію з метою виправдання ракетного удару по лікарні "Охматдит" у Києві. Однак це не допоможе путінському режиму уникнути відповідальності за військовий злочин. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Військові експерти зазначили, що інформаційні операції росіян неправдиво зображують дитячу лікарню "Охматдит" як частково або повністю військову лікарню і помилково припускають, що така лікарня за своєю суттю є легітимною військовою метою. Насправді ж "Охматдит" не військова лікарня - це найбільша багатопрофільна дитяча лікарня в Україні, яка приймає до 18 тисяч дітей на рік.

В ISW нагадали, що Росія підписала Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни. У статті 19 документа зазначено, що міжнародно-правовий захист цивільних лікарень не припиняється, якщо установа не чинить "шкідливих для ворога дій". Крім того, стаття прямо виключає присутність хворих або поранених військовослужбовців як "шкідливу для ворога" дію.

"У статті 19 Конвенції також стверджується, що "ворог" має зробити попередження перед нападом на лікарню, яка нібито містить "шкідливу" військову мету. Однак жодні російські джерела не стверджують, що російська влада зробила таке попередження, а також не надала доказів того, що лікарня з хворими дітьми представляла неминучу загрозу для російських військ", - йдеться у звіті.

Водночас, заява Міністерства оборони Росії про те, що український перехоплювач ППО нібито потрапив у цивільні об'єкти, а також затвердження одного з російських військових блогерів про те, що російська ракета випадково потрапила до лікарні, також не звільняють армію РФ від відповідальності за ці наслідки. .

В ISW нагадали, що Росія є державою-агресором у цій війні. Якби Кремль не розпочав повномасштабне вторгнення та не завдавав регулярних ракетних ударів по Україні, Силам оборони не довелося б захищатися від російських ракет.

Підсумовуючи, у звіті зазначається, що багато із зазначених хибних російських інформаційних операцій не звільняють російські війська від юридичної чи моральної відповідальності за наслідки ударів по Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Байден висловився про ракетні удари РФ по Україні: що тепер чекає на Путіна.