У Раді пропонують знизити мобілізаційний вік: подробиці

Нардеп Роман Костенко вважає, що мобілізаційний вік має бути від 20 до 50 років

Мобілізаційний вік має бути від 20 до 50 років, щоб бійці мали змогу ефективно виконувати поставлені завдання. Як повідомляє портал "Коментарі", про це в інтерв'ю "УП" розповів нардеп, полковник СБУ Роман Костенко.

"Я депутат чи військовий, у мене на першому місці – національні інтереси. У нас дійсно є проблема того, що категорія людей, яка зараз призивається до армії, досить вікова. Я сам в армії з 17 років і скажу так: ми не говоримо про 18, але я вважаю, що у нас має бути призовний вік від 20 років до 50", – висловився парламентар.

На його думку, всі, хто старший, "можуть мобілізуватися за власним бажанням, але не в бойові підрозділи".

"Якщо ми хочемо нормально забезпечувати бойові частини, щоб люди йшли здорові та могли виконувати бойові завдання, це має бути віковий діапазон 20-50 років", – наголосив Костенко.

Він додав, що ухвалений закон про мобілізацію дозволив збільшити кількість особового складу у збройних силах, хоч і має певні недоліки – такі як переважання кількості над якістю.

Роман Костенко визнав, що є, звісно, десь перегини на місцях тих самих ТЦК. Тому слід звертати увагу на якість особового складу. Адже часто у нас буває таке, що ТЦК женуться за цифрами, не розуміючи, кого відбирають до армії.

Політик наголосив, що потім ці мобілізовані "сидять у цих навчальних центрах, отримують заробітну плату, а звільнити їх не можна", і таким чином виходить, що "у нас як би армія збільшується, а якості особового складу немає".

"Хоч би як ми говорили, але в нас зараз мільйонна армія у великій країні і цього недостатньо, тому що ми воюємо одним мільйоном особового складу проти такої великої країни, як Російська Федерація. Армія має бути більшою", - підсумував нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Раді розповіли, хто підштовхує Київ до зниження призовного віку.