У Фінляндії затримано російського нациста Петровського, який убивав полонених: про що говорить ситуація

Україна вже запросила екстрадицію російського неонациста

У Фінляндії затримали російського нациста Яна Петровського ("Слов'ян"), бойовика угруповання "Русич", який убивав і влаштовував тортури в Україні над її захисниками. Тим часом бойовики "Русича" нібито відмовилися воювати проти України, доки не звільнять Петровського. Про що свідчить ця ситуація? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Якщо Петровського раптом, повернуть до Росії, це буде величезна ганьба і прояв слабкості як Фінляндії, так і Заходу

На думку політолога, політичного консультанта Володимира Фесенка, не варто розглядати цю ситуацію як якусь значущу подію.

"Ні на перебіг війни Росії проти України, ні на внутрішньополітичну ситуацію в Росії це не вплине. Ян Петровський — це не Пригожин, а один із сотень, якщо не тисяч бойовиків-авантюристів, які воювали проти України. А угруповання "Русич" – це не ПВК "Вагнер". Жодного суттєвого впливу на хід війни в Україні воно не мало, – наголошує експерт. – Добре, що фіни затримали цього виродка. Ще краще буде, якщо його видадуть Україні", – наголошує експерт.

Це, до речі, продовжує він, хоча б частково, може вплинути на різні прояви політичних настроїв у Росії

"Такий крок став би правильним сигналом Заходу – і елітам, і так званим "зет-патріотам". Якщо ж Петровського раптом, повернуть до Росії, це буде величезна ганьба і прояв слабкості як Фінляндії, так і Заходу (бо у таких ситуаціях має проявлятися загальна, принципова і консолідована позиція країн Заходу). Дуже сподіваюся, що цього не станеться", – констатує Володимир Фесенко.

Між Україною та Фінляндією буде домовленість про подальші дії і це точно буде узгоджена позиція обох сторін

Політолог Дмитро Воронков розмірковує так:

"Шляхом такого шантажу бойовики "Русич" сподіваються натиснути на російську владу, щоб ті, у свою чергу, натиснули на Фінляндію - і повернули Петровського. Але, найімовірніше, цей військовий злочинець буде депортований до України. Питання лише – коли".

Експерт не виключає, що Петровський залишиться у Фінляндії до закінчення війни.

На думку Дмитра Воронкова, між Україною та Фінляндією буде (або вже є) домовленість про подальші дії. І це точно буде злагоджена позиція обох сторін, вважає він.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Путін використовує знищення Пригожина – хто найбільше виграв від того, що сталося.