Трагедія у ЗСУ: біля Вугледару комбат вчинив самогубство, коли батальон відмовився іти в бій

Військові кажуть, що у ЗСУ поширена практика ставити перед комбатами нездійснені завдання із порадою застрелитися у разі невдачі.

В останній день оборони Вугледара командир 186-го батальйону 123-ї бригади територіальної оборони Ігор Гриб покінчив життя самогубством через відмову його підлеглих виконувати бойове завдання. Як повідомляє "Суспільне", саме ця причина смерті командира була зазначена у внутрішньому зведенні по фронту, яке опинилося в руках журналістів.

За попередньою інформацією, Ігор Гриб вчинив самогубство безпосередньо на командно-спостережному пункті. У суботу факт його смерті був підтверджений офіційною заявою 123-ї бригади, однак тоді причину загибелі командира не назвали, а було оголошено про початок службового розслідування.

Один зі співрозмовників "Суспільного", який тимчасово був прикомандирований до батальйону Гриба, розповів про обставини, які передували самогубству командира.

"Він зібрав нас у лісі і сказав, що на бойові позиції має зайти два розрахунки. Ми повинні були постійно там перебувати. Комбат сказав, що після проходження блокпосту, через який ми не зможемо вийти, буде йти два розрахунки. Якщо вони лягають (тобто гинуть – ред.), на їхнє місце заходять ще два, і якщо вони теж ляжуть, то більше не буде кому заходити. У нас була ніч на те, щоб обміркувати це і прийняти рішення. Вранці ті, хто хотів, зібралися і поїхали додому, а ті, хто залишився, поїхали далі, сподіваючись, що щось зміниться і бригаду відведуть", — розповів він.

Ще один боєць зазначив, що Гриб був дуже шанованим командиром, якому довіряли і вірили. "Ця ситуація змінила настрій і дух усього батальйону", — додав він.

Старший лейтенант ЗСУ Микола Мельник у коментарі "День.LIVE" зауважив, що ця подія потребує ретельного розслідування.

"В нашій армії часто ставлять нездійсненні завдання для командирів, натякаючи на те, що у разі невиконання вони повинні застрелитися. Ніхто не відміняв статтю про доведення до самогубства. Але я наголошую, що не можна робити героями тих, хто тікає з поля бою", — сказав він.

За інформацією видання Tagesspiegel, батальйон під командуванням Ігоря Гриба відповідав за забезпечення виведення з Вугледара 72-ї окремої механізованої бригади. Якщо підтвердиться, що причина його загибелі — самогубство, це буде перший офіційно зафіксований випадок самогубства у лавах українського військового командування, а також перший випадок масової відмови солдатів виконувати бойове завдання.

Декілька днів після самогубства комбата близько 100 піхотинців провели мітинг протесту у Вознесенську, Миколаївської області. Вони скаржилися на те, що їхня бригада недостатньо підготовлена до виконання завдань на одній із найскладніших ділянок фронту та не має необхідного озброєння. Проте речник командування сил територіальної оборони Олександр Пухальський зазначив, що бригада укомплектована всім необхідним озброєнням і технікою.

Згідно з довідкою щорічника Military Balance, війська територіальної оборони не мають власної артилерії, за винятком мінометів, і бронетехніки. Їх зазвичай прикомандировують до сильніших бойових підрозділів

Український військовий експерт Дмитро Попович прокоментував події у Вугледарі, зазначивши, що вони вказують на недостатню спроможність деяких підрозділів територіальної оборони виконувати складні бойові завдання. "З одного боку, відмова виконувати накази є прикрою обставиною, що виставляє бригаду у поганому світлі. З іншого боку, це може свідчити про те, що завдання не відповідало можливостям підрозділу. Деякі бригади територіальної оборони фактично не мають належного озброєння та не є достатньо підготовленими. Це ключова проблема, яку потрібно вирішувати", — зазначив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про черговий скандал у центрі комплектування Одеси