Такого успіху РФ не було з перших днів війни: як довго так може тривати

У РФ залишилося танків та бронетехніки на рік активних бойових дій

Російська армія підходить до Покровська – міста на сході України, яке багато хто називає "ключом" до захоплення Донецької області. Чи російська армія суттєво посилилася? Як може змінитися протягом війни? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Битва за Покровськ може продовжуватися "до останньої руїни"

Полковник бундесверу у відставці Вольфганг Ріхтер (Wolfgang Richter) в інтерв'ю DW назвав прогрес армії РФ "найзначнішим із перших днів війни".

"Тоді все відбувалося набагато швидше, але відколи війна перейшла в стадію виснаження, темп був дуже повільним і жорстоким. Тепер же ми щодня спостерігаємо прогрес на 1-2 кілометри на день. Це вже значно. Так що є побоювання, що українці змушені будуть залишити Покровськ", - каже він.

Найбільший страх, за словами Ріхтера, пов'язаний з тим, що битва за Покровськ може продовжуватись "до останньої руїни", як це вже відбувалося з іншими містами на сході України.

При цьому Вольфганг Ріхтер зазначає, що для української армії Покровськ має серйозне значення як і укріплений оборонний бастіон, і як командний і логістичний центр.

Окупація Покровська дасть росіянам можливість прокласти подальший шлях на ключові міста Донбасу, які поки що залишаються під контролем Києва. Йдеться, звичайно ж, про Слов'янськ і Краматорськ, після окупації яких РФ зможе встановити повний контроль над Донецькою областю, вважає Ріхтер.

Нам залишилося не 2-3 місяці

Військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий в ефірі "24 Каналу" висловив думку, що незважаючи на те, що російську військову машину поки не вдається зупинити, Україна має шанс перевернути хід бойових дій вже цієї осені.

"Я не буду брехати, що нам залишилося 2-3 тижні. Нам залишилося і не 2-3 місяці. Можливо, навіть 2-3 роки. Дуже сумніваюся, що більше. А 2,5 ми вже воюємо. Але ми маємо шанс перетнути ту межу, після якої нехай нам доведеться довоювати ще рік-півтора-два. Однак ми вже будемо бачити, що це ми довойовуємо та добиваємо", – сказав Дикий.

Військовий експерт наголосив на нестачі різних видів озброєння у ворога. Зокрема, танків та бронетехніки в РФ залишилося на рік активних бойових дій, а ствольної артилерії – ще на менший термін.

Читайте також на порталі "Коментарі" - до чого призвели дискусії: Зеленський відповів, чи зняв Захід обмеження на удари по Росії.