Стало відомо, з якими труднощами зіткнутися Сили оборони у 2025 році

Найголовнішою проблемою для ЗСУ стане чисельна перевага ворога

В останні дні низка ЗМІ, експертів, а також на рівні офіційних осіб почали озвучувати версію про те, що українські війська зможуть перейти в контрнаступ у 2025 році, каже військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Втім, зазначає він, після вкрай неоднозначного результату літнього контрнаступу 2023 року багато хто відчуває стійкий скепсис щодо можливості українських військ повторити щось подібне до Харківської операції. Тим не менш, у 2024 році, зазначає експерт, відбулася Курська операція, яка показала, що ЗСУ можуть організовувати наступи.

При цьому експерт зазначає, що в 2025 році Сили оборони зіткнуться з трьома головними проблемами.

Перша проблема, каже Коваленко, це чисельна перевага ворога. Тим більше, зазначає експерт, 2025 року Росія збирається воювати людським ресурсом.

Другою проблемою ЗСУ, на думку Коваленка, стане російська тактична авіація та планомірне вдосконалення універсального модуля планування та корекції для авіаційних бомб, що коригуються. І третьою проблемою, додає експерт, буде артилерія.

"Власне, люди, КАБи та артилерія – ось основні проблеми Сил оборони, які вони мають вирішувати у тактичному плані. І замислюватися про сценарії та методи рішення потрібно вже зараз", - наголосив Коваленко.

Тим не менш, каже експерт, всі ці проблеми можуть бути анульовані при нестабільній лінії зіткнення. І Курська операція показала ефективність такого методу протистояння ворогові.

"Прорив ЛБС та вихід на другу чи навіть третю лінію оборони цілком дозволяє створити таку хаотизацію у порядках супротивника. У цьому немає нічого нового в галузі військової науки, хоч і є своя специфіка, зумовлена можливостями супротивника. Те, в чому він сильний, можна повернути проти нього", - наголосив експерт.

При цьому він додав, що реалізувати такий план контрнаступу на тому чи іншому плацдармі, можливо, буде лише за повного технічного забезпечення сторони. А, як відомо, переважно Сили оборони України залежні від постачання міжнародними партнерами відповідних інструментаріїв.

"Тому можна довго обговорювати, можливо, контрнаступ Сил оборони у 2025 році чи ні, але в результаті все спирається саме на питання забезпечення та наявності відповідної номенклатури інструментаріїв", - підсумував Коваленко.

Нагадаємо, "Коментарі" розповідали , за яких умов ЗСУ у 2025 році підуть у контрнаступ.