Стало відомо, скільки часу ЗСУ мають утримувати захоплені території, щоб вплинути на переговори з РФ

ЗСУ повинні втримати захоплені у Курській області території до початку другого саміту миру, щоб реально вплинути на РФ

ЗСУ і НАТО немає чого боятися через події в Курській області, на це вказує реакція кремлівського диктатора, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Якби Путін міг – і хотів – то вже дав би сигнал на застосування тактичної ядерної зброї у відповідь на захоплення своїх територій. Він же просто озвучив очікування втрати контролю ще й над територіями мінімум Брянщини. Попри явну злість і занепокоєння, чітко видні на обличчі, Путін старався демонструвати, що йому байдужа втрата контролю над частиною території Росії, масовий полон, втеча тіктокерів", - відзначив експерт.

За його словами, також важливо, що спроби зупинити просування ЗСУ на Курщині і відбити населені пункти назад так і не були названі військовою операцією. Кремль позначив це як КТО – контртерористичну операцію. Путін говорив про "масштабну провокацію", а не повноцінний наступ ЗСУ. При цьому контроль над цією "КТО" було віддано ФСБ, а не армії.

"Тобто, Путін явно не хоче, щоб ситуація всередині Росії сприймалась інакше, ніж дрібна диверсія. З мінімальною увагою суспільства. І він має всі підстави розраховувати на саме таке сприйняття. Бо наскільки можна вірити російській соціології, тепер лиш близько 20% росіян цікавиться "СВО" – а було понад 70%. Тому Путін справді може розраховувати на мінімум уваги до Курського фронту", - говорить Голобуцький.

За його словами, Путін не визнає прорив у Курській області, щоб не реагувати на нього відповідним чином, зокрема, оголошувати мобілізацію, адже реакція росіян на це буде негативною.

Голобуцький вважає, що за 1-2 тижні буде зрозуміло, чи вдасться Росії витиснути ЗСУ з Курщини швидко і мінімальним відволіканням ресурсів, бо досі нема підтверджень, що ворог перекидає підрозділи зі сходу на Курщину – тільки чутки. Відповідно, говорить експерт, на даний момент "Курська офензива" – більше ІПСО, ніж реалізація стратегії. Тобто, має більше психологічний вплив, ніж військовий.

"Щоб це дійсно стало аргументом на мирних переговорах, ЗСУ має втриматись на Курщині до моменту переговорів – 2 місяці мінімум. Ну і військова операція має розвинутись у військово-політичну", - вважає експерт.

На його думку, зараз слід починати створення паралельних російських адміністративних інституцій умовної "Вільної Росії" на захоплених територіях. Призначати посадовців, налагоджувати реєстрацію, соціальні процеси, економічне життя, ідеологічну обробку населення. Фактично, підкреслює експерт, робити те, що роблять російські окупанти на українських теренах.

На думку Голобуцького, зараз все залежить від ЗСУ і командування. Передусім, як довго вдасться втримати захоплене і чи дотягнуть до моменту нових переговорів – тобто, до листопада мінімум.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Путін відправив у Курську область свого помічника.