Стало відомо, що чекає на Росію, якщо вона відмовиться від участі у саміті миру

Захід має всі інструменти, щоб змусити РФ навіть до капітуляції, заявив в ефірі Freedom політолог Буряченко

Відмова Росії брати участь у другому саміті миру, організованому Україною, була передбачуваною: примусити її до миру можна лише сильним ультиматумом, вважає політолог Олексій Буряченко.

При цьому він визнав, що після першого саміту миру не було створено жодного елемента тиску на Росію. Втім, за його словами, такого завдання і не було. Експерт каже, що перший саміт миру був таким собі майданчиком для окреслення позицій, де країни-учасниці могли почути одна одну.

Буряченко переконаний, що на тлі колективної системи безпеки, що не працює, і Ради Безпеки ООН, яка забуксувала, саме саміт показав багатьом країнам, хто є основним дестабілізуючим елементом у світі - це Російська Федерація, і як вона веде війни та агресії, зокрема, гібридні.

При цьому експерт вважає, що проведення другого саміту миру до виборів президента США має свою логіку, адже всі мають певні застереження щодо приходу до влади у Штатах Дональда Трампа.

"Але тут, по суті, полягає ключове питання, а чи зможе наступний саміт миру, наприклад, до виборів у Сполучених Штатах, примусити своїм ультиматумом Російську Федерацію, по-перше, до того, щоб вони сіли за стіл переговорів, — це раз. А по-друге, чи зможе саміт миру бути таким майданчиком, на якому там, скажімо, Російська Федерація підпише свої умови капітуляції, і Україна досягне бажаного справедливого миру на підставі формули миру”, - говорить експерт.

Політолог нагадав, що за словами президента України Володимира Зеленського, формат переговорів за участю Російської Федерації можливий після напрацювання позиції та за участю держав-гарантів. Тобто, додає Буряченко, другий Саміт миру має підбити підсумки — коли країни напрацювали фінальну пропозицію та висунули ультиматум Росії. При цьому експерт сумнівається, що РФ візьме участь у саміті.

Втім Буряченко вважає, якщо РФ відмовиться брати участь у другому саміті миру і не погодиться на будь-яку конструктивну розмову, світ може висунути ультимативні умови, які Україна не може собі дозволити через брак ресурсів і геополітичного значення.

“Наприклад, оголосити повне ембарго Російській Федерації може лише широка коаліція країн. Є багато інших можливих ультимативних рішень. Відкидати можливість результативності другого саміту миру не варто", - відзначив політолог.

На його думку, саме цей саміт має стати фундаментом майбутнього миру на українських умовах. Втім, як додав він, як реалізувати ультиматуми для Росії — це наступний етап за участю країн-гарантів та тих, що пропонують свої майданчики.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Кремлі нервово прокоментували наступний саміт миру.