Стало відомо, навіщо Україна обмежила порядок денний саміту миру лише трьома пунктами

На саміті миру у Швейцарії буде обговорено лише три пункти із формули миру президента Володимира Зеленського, відзначив в ефірі Freedom політолог Ігор Петренко. За його словами, мова йде про хитрість Києва

Україна на Глобальному саміті миру має головне завдання – продемонструвати, що саме українська формула миру є тим фундаментом, на основі якого може бути встановити справжній справедливий мир, а не просто добитися якось тимчасової паузи між обстрілами, вважає політолог Ігор Петренко.

При цьому експерт переконаний, що на першому Глобальному саміті миру повинен бути сформований пул країн, який буде підтримувати формулу миру президента Володимира Зеленського.

За його словами, наразі мова йде про три пункти із цієї формули - ядерна та продовольча безпека, а також повернення додому українських дітей.

На думку Петренка, обмеження порядку денного, ймовірно, стало наслідком консультацій з різними країнами. За його словами, очевидно, Київ хоче отримати спільне комюніке, яке підтримають абсолютно всі країни-учасниці. Саме тому, говорить експерт, Україна і пішла на звуження порядку денного саміту і вибрала ті пункти формули миру, які підтримають абсолютно всі учасники зустрічі.

Наступним кроком України, каже експерт, стане власне розробка покрокового плану, як добитися імплементації цих пунктів. А також, додав він, будуть шукатися важелі впливу на терористичну Росію.

При цьому Петренко підкреслив, що успіх Глобального саміту миру буде напряму залежати від того, скільки напряму учасників зможе залучити Україна. Наразі відомо, що свою згоду на участь дали понад 80 країн. Політолог підкреслив, що Київ у першу чергу хоче залучити на саміт ті країни, які мають так звану нейтральну позицію у війні Росії проти України. В першу чергу, додає експерт, мова йде про країни Глобального Півдня. Саме їм хочуть пояснити, що насправді відбувається в Україні.

Окрім того, додав політолог, дуже важливо не допустити того, щоб на саміті почали обговорювати якісь альтернативні плани щодо врегулювання війни в Україні. І це стане складним завданням, підкреслює експерт, і додає, що РФ веде свою гру і хоче взагалі зірвати проведення Глобального саміту миру. Якщо ж він відбудеться, то Кремль хоче, щоб у учасників не було спільної позиції щодо миру в жодному із пунктів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, хто насправді в США не хоче, щоб Глобальний саміт миру відбувся.