Стало відомо, чому щойно мобілізованих не відправляють на навчання за кордон

Новобранців не відправляють вчитися за кордон з однієї простої причини, країни члени НАТО ніколи не навчали щойно мобілізованих, вони не мають такого досвіду, відзначив нардеп Валентин Наливайченко

В Україні триває мобілізація і навчальній центри наповнені новобранцями, розповів народний депутат Валентин Наливайченко. Проте, за його словами, стало відомо, що процес навчання мобілізованих скоротили.

Як підкреслив народний депутат, раніше новобранців вчили протягом двох місяців (саме стільки часу передбачено на підготовку законом), тепер всі необхідні знання вони отримують за 1,5 місяці.

Наливайченко розповів, що наступного тижня у Верховній Раді будуть думати над тим, як зберегти процес навчання терміном у два місяці, а може, навіть і більше. За його словами, дуже важливо, аби підготовка новобранців відбувалася ефективно і так, як це передбачено законом.

Нардеп вважає, що базове навчання мобілізованих та контрактників повинне тривати більше двох місяців. При цьому вчити їх повинні бойові офіцери та сержанти. Окрім того, за його словами, необхідно забезпечити навчальні центри належним фінансуванням, щоб вони були забезпечені продуктами, а новобранці мали належні умови проживання та гігієни.

До речі, Наливайченко розповів, чому новобранців не відправляють на навчання за кордон. За його словами, у Європі ніколи не навчали щойно мобілізованих, тобто не фахових військових.

Як підкреслив нардеп, до країн-членів НАТО завжди відбирали фахових військових за конкретними спеціальностями. Наприклад, за його словами, для того, щоб навчати персонал з обслуговування F-16, мобілізованого не візьмеш. Як додав Наливайченко, це має бути військовий з технічною освітою, з досвідом в Україні у військово-повітряних силах, знанням мови. Окрім того, такі військові також проходять і детектор брехні, бо країни НАТО роблять все для того, щоб убезпечити себе від російських агентів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Німеччина не хоче відправляти в Україну своїх військових з тренувальною місією.