Стало відомо, чому цього разу Україна погоджується взяти винищувачі Mirage

Раніше Франція уже пропонувала Україні винищувачі Mirage, проте Київ від них відмовився, про це в колонці для Главреду написав політолог Володимир Фесенко

Президент Франції Еммануель Макрон ніколи напряму не обіцяв, що відправить свої війська в Україну, відзначив політолог Володимир Фесенко. За його словами, правда в тому, що риторика і конкретні дії президента Франції є нетотожними, і тому можна навести безліч прикладів.

Так, каже Фесенко, Макрон, дійсно, прагне стати новим європейським Черчиллем, лідером формування єдиної системи безпеки Європи. Загалом, додає експерт, Україні потрібно підтримувати таку риторику Макрона і працювати з ним, що і робить президент Володимир Зеленський.

При цьому політолог відзначає, що коаліція інструкторів, яку запропонував французькій президент - це напрямок, над яким можна попрацювати. Проте він підкреслює, що інструктори і війська на території України - не одне й те саме.

"Воювати за нас ніхто не буде, тому що це ризик прямого військового зіткнення НАТО з Росією. Проти виступлять США і ціла низка європейських країн",
- відзначив експерт.

При цьому Фесенко нагадав, що Франція уже раніше пропонувала Києву винищувачі Mirage, проте їх не брали, бо сподівалися на постачання F-16. Але правда в тому, що поставки американських винищувачів затягнулися – політичне рішення про їх постачання було прийняте ще рік тому, але по факту ще жодного винищувача Україні так і не поставили.

"І ситуація сьогодні, коли Росія має велику перевагу в повітрі, стала сигналом, що зараз потрібно використовувати всілякі джерела постачання авіації. Поки невідомо, скільки літаків Mirage ми отримаємо, але нам, очевидно, потрібна зброя. Якщо дають, треба брати",
- вважає політолог.

До того ж, підкреслює Фесенко, в угоді зацікавлені обидві сторони. Франції, за його словами, вигідно просувати свою оборонну продукцію, як фактор впливу, а Україні це важливо для зміцнення відносин з Парижем.

Окрім того, Фесенко додав, що застосування Mirage не принесе переломів у війні, але Україні потрібні винищувачі, тому їх потрібно брати. Зараз немає вибору, треба використовувати зброю, яку дають, підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Франція вирішила передати Україні свої винищувачі.