Стали відомі основні ризики боїв на Курщині: чи використає РФ ядерну зброю

Є кілька ризиків, які можуть виникнути у зв’язку із операцією ЗСУ в Курській області

Політолог Олесь Доній назвав кілька ризиків, які можуть виникнути у зв’язку із проведенням операції ЗСУ в Курській області.

За його словами, перший ризик, це - подовження лінії фронту з майбутнім контрнаступом ворога. Експерт відзначив, що під час війни армія, яка володіє меншим ресурсом (людським, озброєння) зацікавлена у зменшенні лінії фронту, а армія, яка володіє більшим ресурсом, навпаки зацікавлена у розтягуванні лінії фронту. Класичний приклад - битва при Фермопілах, де невеликий загін спартанців довгий час протистояв армії персів, яка в рази переважала за чисельністю, завдяки звуженню лінії фронту.

"В України об'єктивно менше ресурсів як демографічних, так і озброєння, аніж у ворога. Нещодавно головнокомандувач Сирський навів цифри, які свідчать про суттєву перевагу ворога в озброєнні. В цій ситуації саме ми зацікавленні у зменшенні лінії фронту", - відзначив Доній.

За його словами, довгий час ворог вдавався до наступу лише по східній лінії - Донеччина, Луганщина, Запоріжжя, частково Харківщина. Загарбники, каже він, вже давно зупинилися на північно-східному рубежі по лінії державного кордону з боку Чернігівщини, Сумщини, і більшої частини Харківщини.

"І це було політичне рішення, а не воєнно-тактичне як у прикладі по лінії фронту на Херсонщині по Дніпру. Зі сторони нашого північно-східного кордону працювали ворожі ДРГ, відбувалися обстріли Харкова, Харківщини і Сумщини, але ворог армією не переходив кордон. Тепер така небезпека може з'явитися. Ворог може накопичити ресурси, і перейти в контрнаступ на Суми і Харків. І навіть не для захоплення, а для тотального винищення, як у прикладі з Бахмутом і Авдіївкою", - відзначив експерт.

Він висловив надію, що вище військове і політичне керівництво усвідомлює цей ризик, і готувалося до його зменшення.

Другим ризиком операції ЗСУ у Курській області є те, що РФ може застосувати тактичну ядерну зброю, каже Доній. За його словами, ті "експерти", що категорично заперечують таку можливість, видають бажане за дійсне.

Справа у тому, відзначає політолог, що трактування ядерної доктрини Росії та російського законодавства відбуватиметься в Кремлі, а не в комп'ютерах "експертів". Ведення воєнних дій на безпосередньо російській території не гарантує використання Росією тактичної ядерної зброї, але збільшує такі ризики.

"І перший , і другий ризики не обов'язково зреалізуються. Тим не менш слід чітко розуміти небезпеки в наслідок їхньої реалізації, і робити все для їхнього недопущення. Небезпеки від першого ризику мають бути зменшення шляхом готовності для відсічі противнику на чернігівському, сумському і харківському напрямках, а це означає і накопичення там додаткових військових підрозділів, належних сил ППО, створення фортифікаційних споруд тощо", - говорить Доній.

За його словами, другий ризик ядерний поки що менший, та і про нього не слід забувати.

"Він може бути зменшений за рахунок вдалих переговорів з нашими західними союзниками. Не секрет, що в тій чи іншій мірі переговори чи контакти з ворогом на різних рівнях тривають всю війну. Тож аргументи для стримання Росії від використання ядерної зброї, очевидно нашими західними союзниками вже наводилися. Тепер ці аргументи мають бути нагадані і посилені", - підсумував Доній.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на тлі подій в Курській області українці запропонували росіянам свій мирний план.