Скільки років триватиме війна: коли Україна зможе звільнити Крим і Донбас

Україні треба готуватися до довгої війни, і за підтримки партнерів вона зможе звільнити всі території

Якби Україні вчасно допомогли міжнародні партнери, бойові дії могли б завершитися ще наприкінці 2022 року з поверненням до кордонів 1991 року, відзначив в ефірі 24 каналу військовий експерт Роман Світан. За його словами, у той час російська армія була ослабленою, майже розбитою та деморалізованою, що надавало можливість реалізувати низку завдань і завершити війну.

При цьому експерт додав, що війна могла б закінчитися і в 2024 році, якби Україна отримала від союзників усе обіцяне озброєння у 2023 році — літаки та ракети в необхідній кількості на початку наступу, а не в кінці.

Світан підкреслив, що відсутність підтримки партнерів у плані завершення війни у 2024 році призвела до того, що Росії було надано 2,5 роки для відновлення сил і ресурсів для подальших бойових дій.

Експерт наголосив, що війна триватиме доти, поки Росія залишатиметься у своєму імперіалістичному стані. За його словами, є два можливі сценарії завершення війни: або капітуляція України, що призведе до втрати її державності, або розпад Росії. Однак капітуляція з боку українського народу та армії — виключена, а процес розпаду Росії може тривати від 5 до 10 років, залежно від ряду подій та міжнародної підтримки.

За оцінками Світана, бойові дії на 1,5-тисячному фронті триватимуть ще декілька років, і завершення основних бойових завдань займе щонайменше три роки. Він прогнозує, що 2025 рік стане роком звільнення Криму, а 2026–2027 роки — роками повернення Донбасу, який доведеться звільняти через Ростов-на-Дону, оскільки втрачені важливі позиції поблизу Донецька, Горлівки та Авдіївки.

Світан зазначив, що українські війська відкинуто на низини поблизу Покровська, і для успішного звільнення Донбасу потрібне буде обхідне просування зі східного напрямку. Інші варіанти призведуть до значних втрат, а у України немає ресурсів для таких ризиків.

"Треба закочувати рукава на 3 роки, готуватися виконувати бойові завдання, а реально – років 10 воювати, а значить Україні потрібна професійна армія, прямий рекрутинг, достатнє фінансування, допомога партнерів", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чи зможе Україна перенести війну на територію РФ.