Скільки буде коштувати газ взимку: в "Нафтогазі" відповіли, чи буде підвищення цін

Голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов заявив про мораторій на зростання цін.

Ринкова ціна на газ для населення України становить 7,96 грн за кубометр, водночас реальна ринкова вартість цього ресурсу складає 15 грн за кубометр. Про це в інтерв'ю "NV Бізнес" повідомив голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Чернишов зазначив, що ціна газу для приватних споживачів на рівні 7,96 грн за кубометр значно нижча за ринкову, яка становить приблизно 15 грн за кубометр.

"Приватні споживачі зараз знаходяться у чутливій ситуації. Діє мораторій на зростання цін. Ми забезпечимо вартість у розмірі 7,96 грн на наступну зиму. Ця різниця в тарифах скорочує можливості "Нафтогазу" сплачувати дивіденди і податки до державного бюджету. Тим самим скорочуються можливості України реалізовувати соціальні програми або програми розвитку — і це замкнуте коло. Я прихильник виключно ринкових механізмів, більше нічого не діє у світі", — сказав Чернишов.

Він підкреслив важливість захисту вразливих верств населення: "Це наше завдання як держави. Але ми не повинні постачати енергію невразливим верствам населення за заниженою ціною".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що ціни на газ у Європі летять вгору. Ціни на газ у Європі продовжують зростати. Така ситуація підкреслює побоювання, що зростають, з приводу постачання палива на тлі геополітичних ризиків. ЗМІ зазначає, що в середу базові ф'ючерси виросли на 2,6% і досягли позначки 36 євро за мегават-годину — рівня, який вважається високим для літа. Контракти зростають уже четвертий день, оскільки трейдерам стає дедалі складніше запасати газ на зиму.

Занепокоєння щодо можливої ескалації на Близькому Сході пожвавлює ризикові настрої в той час, коли трейдери вже зіткнулися з жорсткішою конкуренцією з іншими великими покупцями скрапленого природного газу, такими як Китай та Єгипет.