Скандальна заява Фіцо: готовий поїхати на святкування до Путіна

Фіцо закликає не страждати русофобією та швидше закінчити війну в Україні

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо оголосив, що в травні 2025 року він поїде до Москви на святкування 80-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі. На його думку, така поїздка не має нічого спільного з нинішніми подіями, тобто війною Росії проти України.

Прем'єр Роберт Фіцо взяв участь у передачі на словацькому телебаченні та заявив, що його майбутній візит до РФ не слід сприймати, як поїздку "путінського агента" до Кремля.

"Хто заборонить мені піти на мирний захід. Будь ласка, не страждайте цією русофобією. Давайте не будемо відразу говорити позитивно про Червону армію чи колишній Радянський Союз, що ми якісь путінські агенти", - сказав Фіцо та додав, що у війні свобода до Словаччини прийшла з боку Москви.

Словацький лідер не оминув Україну та висловив не розуміння, чому "вони продовжують вбивати один одного з росіянами", якщо ситуація на війні не зміниться. За його словами, війна в Україні перебуває у тій же ситуації, що два роки тому, Росія має територіальні здобутки, а Україна має "сотні тисяч загиблих солдатів".

Фіцо висловив ідею, що війна має закінчитись за столом переговорів, а після цього він зробить усе, щоб мати добрі відносини з Росією. Також Фіцо висловив підтримку членства України в ЄС та наголосив, що Словаччина очікує "нормальної та розумної" поведінки української влади щодо забезпечення своєї транзитної інфраструктури для поставок ресурсів до його країни.

У кінці Фіцо додав, що Україна б виграла, якби Трамп став новим президентом США, адже це, за його словами, означало б швидке закінчення війни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Трамп радився з Путіним щодо поставок зброї для України.

Також "Коментарі" писали про те, що у Словаччині пояснили, чому бояться вступу України до НАТО.