Ситуація дуже кепська: чи варто очікувати новий наступ окупантів на Сумщині

Інтенсивні обстріли Сумщини не пов’язані із діями ЗСУ у Курській області

Окупанти закидають КАБами Сумську область. Зокрема, як повідомила в коментарі ТСН голова Юнаківської громади Олена Сіма, росіяни щодоби скидають на територію громади десятки керованих авіабомб.

"Ситуація дуже погана на даний момент. Закидують КАБами. Вчора було 30 КАБів, сьогодні – 10. Пошкоджена інфраструктура, приватні будинки, магазини. Ситуація дуже кепська. Ніколи не думали, що таке буде", - розповіла Олена Сіма.

Вона також додала, що питання евакуації населення з 5-кілометрової зони від кордону постало ще рік тому. За її словами, про евакуацію попередили людей, з кожним навіть провели індивідуальну бесіду. Після цього багато мешканців все ж виїхали, в 5-кілометровій зоні залишилось близько 70 осіб.

При цьому, за словами військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка, інтенсивні обстріли Сумщини не варто розцінювати як передвісника наступальних дій на цьому напрямку.

"Це не треба пов’язувати з подіями, які відбуваються на території Курської області. Наприклад, в 2022 році північну Салтівку в Харкові окупанти майже повністю стерли і продовжували далі методично наносити удари. Сьогоднішні удари по Сумщині – це загальні терористичні дії. Це все у них є в загальних планах", - каже експерт.

Коваленко також зазначив, що на Сумському напрямку окупанти не концентрують достатніх сил та засобів для наступальних дій. За його словами, якщо в Курській області розшириться "санітарна зона", росіянам стане набагато важче обстрілювати Сумщину ствольною артилерією.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на Сумщині оголошено обов'язкову евакуацію жителів 23 населених пунктів у прикордонних громадах. Це рішення ухвалено через загострення ситуації в регіоні та постійні обстріли з боку Росії.