Шлях до миру розпочнеться восени: які українські території захоче "відкусити" РФ

Жодної домовленості у вигляді договору про розмежування чи визнання окупації або відмови від зазіхань з боку РФ не буде ще десятки років, заявив Максим Розумний

Можливо осінню питання майбутніх переговорів перейдуть в практичну площину. РФ докладатиме всіх зусиль, щоб лишити за собою контроль над Луганщиною і ще добиватиметься мати повний контроль над Донеччиною, за Запоріжжя та Херсонщину будуть йти торги. Про це журналістам Главреду сказав доктор політичних наук Максим Розумний.

"Щодо часових меж, то зараз вже значною мірою окреслилася позиція "східного" блоку (Китай-Росія), а в червні, на Саміті миру у Швейцарії, напевно, окреслиться і альтернативний підхід західної коаліції на основі української "формули миру". Коли обидві позиції будуть сформульовані, почнеться рух у напрямку створення певного переговорного майданчика", - каже науковець.

Як він стверджує, на це може піти певний час, але за часовими рамками співпадатиме з традиційною весняно-літньою воєнною кампанією. Експерт каже, що до закінчення літа буде зрозуміло, як далеко може зайти Росія, і як успішно діятиме Україна.

"Треба розуміти, що, скоріше за все, жодної домовленості у вигляді договору про розмежування чи визнання окупації з боку України або відмови від зазіхань з боку РФ не буде, цілком можливо, ще десятки років. Але це навряд чи перешкодить досягненню угоди про припинення вогню. Саме ця опція на столі є головною, тому всі територіальні питання, за винятком локальних на кшталт виходу військ РФ з Сумської чи Харківської областей в обмін на відвід ЗСУ техніки на десяток кілометрів, під час переговорного процесу будуть винесені за дужки", - зазначив експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що вимоги Росії щодо "миру" в Україні не мають жодної логіки. Російська так звана "формула миру" у своїй суті цілковито позбавлена логіки, вважає Михайло Басараб. За його словам, в Кремлі переконані, що їм загрожують Сполучені Штати і саме з ними росіяни ведуть війну на території України.