Що відомо про Delta - новітню систему управління української армії

Українська армія повідомила про запровадження системи управління військами "Дельта"

Управління військами на основі єдиної автоматизованої системи, доступ до якої мають всі командири на полі бою, - це сучасний підхід НАТО. "Дельта" – це "платформа з ситуаційної обізнаності", тобто онлайн-система, яка дає уявлення про тактичну і оперативну ситуацію на полі бою в конкретний момент часу. Така інформація важлива, перш за все, для командирів середньої та вищої ланки, щоб уявляти реальний стан своїх та чужих військ, пишуть "Коментарі".

Новітня система нагадує комп'ютерні "стратегії", на зразок культових Warcraft чи Civilization. Утім, "Дельта" показує цілком реальну ситуацію на фронтах ЗСУ, а сама система удосконалювалася під час важких боїв, як, наприклад, за Київ навесні 2022 року.

"Система "Дельта" з'явилася ще у 2017 році та була випробувана на міжнародних навчання Sea Breeze та Rapid Trident. І отримала можливість вести спільні бойові дії з арміями країн НАТО, демонструвати свої позиції, бачити позиції союзників, обмінюватися цілями за стандартами НАТО… І успішна оборона української столиці, яка великою мірою була забезпечена "Дельта", - чудовий приклад", - йдеться у відео "Аеророзвідки".

Головна ідея - бачити поле бою в режимі реального часу, обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади (якщо говоримо про ЗСУ), угруповання, а при потребі - і з союзниками.

За таких умов командир відділення чи роти в окопах просто зараз бачить, що відбувається у нього на фронті, яка ситуація на флангах, де йде бій, куди потрібна підтримка, а де ситуація більш стабільна. А комбриг розуміє ситуацію на довіреній йому ділянці фронту у 20-30 км і суміжних з ним територіях. Це дозволяє командирам, які беруть безпосередню участь у боях, об'єктивно усвідомлювати, наскільки критичною є ситуація у їхніх підрозділах, де потрібна підтримка, а де є потенціал для контрнаступу.

Такі системи багато в чому нагадують комп'ютерні ігри-стратегії, де користувач "зверху" бачить арену бойових дій, розвиток ситуації на ній та може переміщувати підрозділи відповідно до ходу битви.

В Україні таку систему намагалися втілити з 2015 року. Тоді серед кількох можливих рішень Міноборони обрало систему "Дзвін-АС". Пізніше з’ясувалося, що "Дзвін" має проблеми з безпекою комунікацій. А також з імплементацією з союзниками загалом. Тому потім повернулися до проєкту "Дельта", який весь цей час розроблявся паралельно волонтерами з групи "Аеророзвідка.

"Під час виконання завдань в зоні проведення ООС добре себе зарекомендувала система відображення оперативної обстановки "Дельта", яка дозволяє в масштабі реального часу відслідковувати положення своїх військ, а також оперативно обліковувати виявлені об'єкти противника для їх подальшого вогневого ураження", - писав свого часу сайт ГУР.

Її розробниками вважається волонтерська група "Аеророзвідка", але у самій групі кажуть, що розробляли систему у співпраці з різними підрозділами під час боїв у тоді ще зоні АТО та ООС. Зрештою, систему удосконалили і офіційно "запровадили в Силах оборони".

"Завдяки тому, що використовується стандартизований інструмент, війська отримують ще одну якість - об'єктивність. Тобто, якщо є десь танк, то це точно буде танк. І ступінь довіри до джерела буде висока", - так описував підхід до проєкту один з ініціаторів проєкту "Дельта" та співзасновник "Аеророзвідки" Ярослав Гончар.

Ця система працює вже протягом якось часу і виконує, поміж іншого, функції армійської розвідки. Система досить гнучка і використовувати її може будь-хто, хто має доступ до інтернету, а також логін та пароль - в "Дельта" можна увійти з будь-якого пристрою, де є браузер та підключення до інтернету.

Як писали "Коментарі", Україна спільно з НАТО почала виготовляти боєприпаси.