Що сказав Лукашенко про участь військових КНДР у війні проти України

Лідер Білорусі заперечує участь військових КНДР у війні: «Це нісенітниця!».

Олександр Лукашенко категорично спростував інформацію про те, що війська Північної Кореї були відправлені до Росії для участі у війні проти України. В інтерв'ю BBC він заявив, що російський президент Володимир Путін не став би залучати іноземні війська до військових дій на території України.

Британський журналіст Стів Розенберг поставив Лукашенку пряме запитання щодо чуток про можливу участь військових КНДР у війні. На це лідер Білорусі відповівю

"Нісенітниця. Знаючи свій характер, Путін ніколи б не став умовляти іншу країну залучити свою армію до російської спецоперації в Україні", - сказав Лукашенко.

Коли Розенберг запитав, що може статися, якщо такі повідомлення підтвердяться, Лукашенко заявив, що це стане кроком до ескалації конфлікту. За його словами, будь-яке втручання іноземних військових, навіть з боку Білорусі, могло б призвести до залучення НАТО до війни. Він наголосив, що в такому випадку західні країни звинуватять іншу сторону у втручанні, що лише погіршить ситуацію.

Розмова також торкнулася теми ролі Білорусі у початку війни. Журналіст зазначив, що у 2022 році вторгнення Росії почалося, зокрема, з білоруської території. Лукашенко відповів на це з обуренням.

"Звідки ви знаєте, що я дав дозвіл на використання білоруської території?", - сказав Лукашенко.

Він пояснив, що російські війська були в Білорусі для участі у навчаннях, і їхнє розміщення на півдні країни не мало на меті напад на Україну. Лукашенко сказав, що Путін сам вирішував, як переміщувати свої війська, і це не обов'язково мало проходити через Київ.

"У якийсь момент він перенаправив частину цих військ до Києва. Я впевнений, що їх спровокували. Путін сам вирішує, як йому виводити свої війська. Через Київ. Або він міг піти через Мінськ".

На завершення він підкреслив, що не обговорював військову стратегію з Путіним і не дзвонив йому з цього приводу. Лукашенко додав, що Путін має право самостійно приймати рішення щодо своїх солдатів.