Що не так із рішенням Заходу про удари по Росії: чого продовжують боятися Байден і Ко

На Заході нікуди не подівся страх перед глибшим залученням до війни

Дозвіл українським військам бити територією Росії західним озброєнням – це новий етап допомоги Києву від союзників. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Le Monde".

"Союзники Києва зробили розмірений, але важливий новий крок у своїй участі у конфлікті. Військова допомога, яку вони надали Україні з того часу, як Росія вторглася на її територію 24 лютого 2022 року, характеризувалася етапами... Давно минули ті часи, коли дехто думав, що їм зійде з рук доставка українцям шоломів та приладів нічного бачення. Сьогодні Бельгія, Нідерланди, Норвегія та Данія пропонують Києву свої винищувачі F-16", - зазначає газета.

Зазначається, що наступним кроком має стати відправка в Україну західних військових інструкторів.

У матеріалі йдеться, що "гру змінили" масовані бомбардування Харкова. Деякі союзники Києва визнали, що Україна більше не може захищатися без нанесення ударів по військовій інфраструктурі на території Росії.

При цьому автори матеріалу вважають, що рішення Заходу про дозвіл для України бити по РФ є запізнілими та обмеженими. Прагнення уникнути ескалації та страх перед глибшим залученням до конфлікту залишаються основним фактором у підході більшості країн-союзників. Це пояснює, чому деякі з них, у тому числі Франція та США, дозволили українській армії завдавати ударів лише у прикордонному районі Харкова і лише з військових об'єктів, пише Le Monde.

У газеті припустили, що це "обґрунтований занепокоєння", але, "роблячи кожен крок під тиском агресора, а не в рамках загальної та послідовної стратегії, союзники справляють враження, що ініціатива щодо ескалації передається Москві".

Читайте також на порталі "Коментарі" - удари західною зброєю по РФ: чи це зупинить військові дії на Харківщині.