Що чекає на Україну після завершення війни: чому не скасують воєнний стан

Росія може повторити свій "похід" та спробувати атакувати українські території після завершення великої війни, якщо збереже імперіалістичні амбіції

Час від часу у ЗМІ обговорюється, як зможе жити та розвиватися Україна після війни, якщо Росія не припинить своє існування у тому стані, що є зараз. Що чекає на Україну після завершення війни? Чи може бути таке, що навіть після припинення бойових дій воєнний стан в Україні діятиме ще кілька років? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Поки не розпадеться Російська імперія, загроза для України продовжить існувати

Український військовий експерт, полковник запасу Роман Світан в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону висловив думку, що доки Росія не розвалиться на складові, Україні доведеться тримати армію в режимі воєнного стану.

"Армія знаходиться у двох положеннях, вона в третьому не буває. Вона або вимкнена, або включена - або в режимі мирного часу, або військового. Коли військовий час, то армія воює, навіть якщо вона не стріляє в даний момент, вона все одно воює. Так от, у режимі воєнного стану армія буде у нас перебувати ще років десять. Поки не розвалиться Російська Федерація на складові її республіки, у нас армію доведеться тримати в режимі воєнного стану", - висловився експерт.

Роман Світан пояснив свою думку, нагадавши, що п'ять українських регіонів Путін ввів до Конституції РФ і тепер "рух у зворотний бік" - кримінальна дія для росіян. І якщо рішення про виведення областей і буде, його зможе оскаржити будь-який інший "путін", який прийде, наприклад, через 5 або 10 років.

Імперіалізм Росії базується на її величині

Колишній глава МЗС України Володимир Огризко в інтерв'ю "Фокусу" висловив думку, що Росія не нападатиме на Україну після завершення нинішньої війни, якщо перестане існувати у нинішніх кордонах.

"Якщо Росія розпадеться на територіальні утворення, загрози не буде. Імперіалізм Росії базується на її величині. Дитина народжується, а мама каже, що ми великі, бо ми від Калінінграда до Владивостока. Тому, як тільки Росія повернеться до кордонів Московії, імперіалізм зникне". "Це буде середньостатистична країна. І загрожувати комусь буде не реалістично", - вважає дипломат.

Огризко додає, що у разі розпаду РФ однією з умов створення таких нових територіальних утворень має бути їхня демілітаризація.

"Це мають бути країни, які не зможуть загрожувати своїми збройними силами", - підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - вибори Путіна: яке рішення належить ухвалити Заходу і що спробує довести Кремль.