Румунії відкриють морський тренувальний центр для українських військових

Попередньо центр функціонуватиме протягом двох років

На спільному пленарному засіданні у вівторок парламент Румунії ухвалив рішення про створення морського навчального центру для підготовки українського військового персоналу. За ініціативу президента Клауса Йоганніса проголосували 233 депутати, 18 були проти, а 25 утрималися. Про це повідомляє Stiripesurse.

У своєму зверненні до парламенту Йоганніс підкреслив, що останні події у війні, розв’язаній Російською Федерацією проти України, підтвердили потребу в посиленому та різноманітному навчанні українських збройних сил. Він зазначив, що Румунія має можливість зробити свій внесок у міжнародну Коаліцію морської спроможності, розмістивши навчальний центр на своїй території та підтримуючи навчання української морської піхоти.

Згідно з пропонованою концепцією, навчальний центр буде діяти протягом двох років з можливістю дострокового припинення зобов'язань. Румунія матиме право призупинити свою участь у будь-який момент під час навчального процесу або по завершенню визначеного терміну.

Крім того, підтримка міжнародного співтовариства забезпечить функціонування центру, а Великобританія візьме на себе фінансування та планування початкового розвитку. Цей навчальний центр підкреслить статус Румунії як регіонального лідера у сфері морських операцій, сприяючи зміцненню єдності та євроатлантичної позиції стримування і оборони.

Під час того ж засідання парламентарі також підтримали ініціативу президента щодо участі румунської армії в місії НАТО з підтримки безпеки та навчання для України (NSATU), починаючи з цього року. Це включатиме надання інфраструктури та обладнання для розміщення бази матеріально-технічного забезпечення Румунії (LEN-R) на 71-й авіабазі Кампія Турзі.