Розкрито план, як Банкова легалізує сценарій миру через втрату територій

В Україні, ймовірно, проведуть референдум щодо членства в НАТО, але із питання буде зрозуміло, що гарантії безпеки будуть поширюватися не на всю територію

Джерела видання Financial Times відзначають, що війна в Україні може завершитися за формулою "НАТО в обмін на території", якщо на це погодиться терористична Росія.

Якщо цей сценарій буде впроваджено, то таким чином в Україні, фактично, з’являться два кордони, державний і військовий, при цьому Захід формально і юридично продовжує визнавати державний кордон України до 2014 року, відзначає політтехнолог Олег Постернак.

На його думку, декларативно буде зафіксовано, що повертати державний кордон будуть за допомоги дипломатичних методів. Фактично, каже експерт, мова йде про доволі зручну формулу сприйняття реальності географії війни. При цьому, Україна вступить в НАТО, але гарантії безпеки будуть розповсюджуватися лише на ту територію, яку контролює Україна.

"Так розумію, що цей "кордон" може з'явитися на підставі документу про припинення вогню між ЗСУ та ЗСРФ. Його назвуть лінія розмежування, "внутрішньоукраїнський" чи "українсько-український" кордон, як це було у випадку ФРН і НДР, який носив назву "innerdeutsche grenze". Після припинення вогню Україна вступає в НАТО. Скасовується воєнний стан, починається виборчий процес", - говорить Постернак.

У зв’язку із можливістю впровадження цього сценарію виникає кілька питань, перше з яких, як він буде сприйнятий українським народом. При цьому, каже експерт, в Україні, дійсно, є частина громадян, які втомилися від війни, виснажені постійними атаками російських ракет та проблемами в енергетичному секторі. За його словами, Банкова нібито робитиме все для того, щоб збільшити цю групу українців, які хочуть миру вже і зараз.

При цьому, вважає Постернак, Банкова для зняття внутрішньополітичної напруги і відведення медійного удару планує вийти на освячення рішення через референдум.

"Формально його можна назвати "референдум про вступ до НАТО", але питання можна сформулювати так, щоб дати зрозуміти, що гарантії поширюються на підконтрольну Києву територію. Вступ до НАТО в обмін на території стає прийнятним сценарієм, а гарантії безпеки від НАТО щедрою компенсацію з боку Заходу. Хоча, впевнений, при вступі до НАТО буде тисяча і одна обмовка. І треба ще, щоб Угорщина, Словаччина, наприклад, підтримала. Я вже не кажу про Німеччину, у якій вибори парламенту у 2025 році, при тому, що велика частина німців буде налякана перспективою глобальної війни", - говорить експерт.

Втім, є українці, які категорично не згодні віддавати РФ території. Саме вони дорікатимуть президенту Володимиру Зеленському за те, що за час його правління Україна втратила 20% своїх територій.

"Референдум і перші великі повоєнні вибори покажуть чітко нову конфігураційну сборку на основі ставлення до влади і компромісу із РФ та відповідного розмежування електорату на групи", - говорить експерт.

Втім, за його словами, потрібно ще змусити РФ погодитися на такий мир. За його словами, існує версія, що нібито РФ потрібно окупувати залишкову частину Донбасу (Покровська кампанія) для того, щоб дати диктатору Володимиру Путіну можливість сказати, що "СВО виконало свої цілі". Втім, постає питання, яким чином Кремль буде пояснювати своїм громадянам вступ України до НАТО, адже недопущення цього також проголошено ціллю війни.

"Але, якщо Путін ставить максималістську стратегічну мету - окупувати весь південний схід України, включно із Одесою, Запоріжжям, Херсоном, Миколаєвим і Харковом, матеріалізувавши ідею "історичної Росії" як персональний націоналістичний проект своєї місії, то все це "вилами по воді" писано", - додав експерт.

При цьому він додав, що сподіватися на смерть Путіна, як вирішення всіх проблем, наївно. Диктатор зробить все для того, щоб політика РФ не змінилася і після його смерті.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Захід виводить Україну на переговори у слабкій позиції.