Розбиті міста: які регіони України найбільше постраждали від війни

157 мільярдів доларів збитків: масштаб руйнувань в Україні через війну

Внаслідок повномасштабного вторгнення понад 50% житлових будівель в Україні пошкоджено або повністю знищено. Деякі населені пункти майже не мають вцілілих будинків, і питання їх відновлення залишається відкритим. Про це розповіла Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку, на зустрічі з будівельниками.

За даними Київської школи економіки, з початку вторгнення Росії прямі збитки України вже перевищили 157 мільярдів доларів. Найбільше постраждали Донецька область, де втрати оцінили в 37,3 мільярда доларів, Харківщина з 30,2 мільярда доларів збитків, а також Луганська, Запорізька та Херсонська області.

Основна частина збитків припадає на житлові будівлі — майже 59 мільярдів доларів, і на інфраструктуру — близько 40 мільярдів доларів. У таких містах, як Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк, Бахмут і Мар’їнка, більшість житлових будівель сильно пошкоджені або зруйновані вщент. Наприклад, у Сєвєродонецьку 90% житла постраждало, а в Бахмуті та Мар’їнці майже не залишилося вцілілих будівель.

Вартість відновлення України значно перевищить суму збитків. За даними Світового Банку, для відбудови знадобиться щонайменше 486 мільярдів доларів протягом наступних десяти років. Це означає, що відновлення потребуватиме величезних зусиль, як фінансових, так і організаційних, щоб повернути людям можливість жити в сучасних і безпечних умовах.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Тепер українці можуть подати заяву на компенсацію за знищене житло через портал "Дія". Це стало можливим завдяки оновленню програми єВідновлення. Важливо, що для цього більше не потрібен РНОКПП (ідентифікаційний код), а також з'явилася можливість подавати заяви не тільки власникам житла, але й їх представникам.